Bijušajam Spānijas karalim korupcijas skandāla dēļ atņem pensiju (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Spānijas karalis Huans VI cenšas distancēties no sava korupcijas skandaļā ierautā tēva - bijušā Spānijas karaļa Huana Karlosa I. 

Felipe VI atteicies no mantojuma, kā arī anulējis ikgadējo maksājumu 194 000 eiro, kas Huanam Karlosam I tiek maksāts kopš atteikšanās no troņa 2014.gadā.

82 gadus vecais Huans Karloss I bieži kritizēts par viņa izšķērdīgo dzīvesveidu. Turklāt Šveices finanšu uzraudzības dienesti pret bijušo karali sākuši izmeklēšanu.

Medijos izskanējis, ka 2008.gadā Saūda Arābija viņam caur ofšoru esot pārskaitījusi 100 miljonus ASV dolāru.

Huans Karloss I nav komentējis šo informāciju.

Analītiķi uzskata, ka Felipe VI, atsakoties no mantojuma un anulējot karaļnama maksājumus, cenšas distancēties no tēva sagandētās reputācijas.

Huans Karloss I kļuva par Spānijas karali 1975.gadā, kad nomira Spānijas diktators Fransisko Franko. Huans Karloss I iedibināja parlamentārās monarhijas sistēmu, taču 39 valdīšanas gadu gaitā arvien mazāk iesaistījās valsts politikas veidošanā.

Vēl dažus gadus pirms atteikšanās no troņa viņš baudīja popularitāti sabiedrībā, taču izšķērdīgs medību brauciens uz Botsvānu 2012.gadā un apsūdzības koruptīvās shēmās, kurās iesaistīta viņa meita un znots, noveda pie prasībām, lai karalis pamet amatu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu