Baidens sola par savu viceprezidenti izvēlēties sievieti (16)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV demokrātu priekšvēlēšanu favorīts Džo Baidens svētdien debatēs solījis izraudzīties sievieti par viceprezidenta amata kandidāti, ja viņš uzvarēs cīņā par Baltā nama nomināciju.

"Ja es tikšu ievēlēts par prezidentu, mana valdība, mana administrācija izskatīsies kā valsts, un es apņemos, ka izvirzīšu sievieti viceprezidenta amatam," paziņoja Baidens, kurš pats agrāk ieņēma viceprezidenta amatu.

"Ir vairākas sievietes, kuras ir kvalificētas jau rīt kļūt par viceprezidenti," piebilda Baidens.

Baidena konkurents ASV kreisais senators Bērnijs Sanderss paziņoja, ka, visticamāk, arī viņš izraudzīsies sievieti šim amatam.

Sanderss norādīja, ka viņam svarīgi izraudzīties progresīvu sievieti.

Iepriekš ASV vēsturē divas sievietes izraudzītas par kandidātēm viceprezidenta amatam no lielajām partijām.

1984.gadā demokrātu prezidenta amata kandidāts Volters Mondeils izraudzījās viceprezidenta amatam kongresmeni Džeraldīni Feraro, savukārt 2008.gadā republikāņu prezidenta amata kandidāts Džons Makeins izvēlējās par viceprezidenta amata kandidāti toreizējo Aļaskas štata gubernatori Sāru Peilinu.

Taču abi politiķi zaudēja vēlēšanās.

Baidena iespējamo izvēļu vidū ir senatores Kamala Harisa, Eimija Klobušāra un Elizabete Vorena, kas arī cīnījās par šī gada Demokrātu partijas Baltā nama nomināciju.

Pirms ievēlēšanas Senātā Harisa ieņēma galvenā prokurora amatu Kalifornijā. Vorena tiek uzskatīta par Demokrātu partijas kreisā spārna karognesēju, bet Klobušara izpelnījusies līdzīgu statusu partijas centriski noskaņotajā daļā.

Kā vēl viena potenciālā kandidāte medijos minēta arī Džordžijas štata politiķe Steisija Abramsa.

Prezidenta vēlēšanas notiks 3.novembrī.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu