Vai pandēmija ietekmēs arī nekustamā īpašuma nozari? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Vīruss Covid-19 ir strauji izplatījies visā Eiropā, skarot arī Baltijas valstis. Patlaban tiek prognozēta krīze vairākās tautsaimniecības nozarēs. Vai vīruss skars arī nekustamo īpašumu nozari?

Šāda mēroga pandēmija pasaulē ir radījusi bailes, neziņu un nenoteiktību – daudzi baidās par nākotni, kā vīrusa izraisītā krīze ietekmēs ekonomiku un kas notiks ar vairākām nozarēm. Dažas nozares cietīs, dažas paliks neskartas. Eksperti atbild, kas drīzumā varētu notikt ar nekustamā īpašuma nišu.

"Pēdējās nedēļās nepaiet neviena diena, kurā man vai mūsu brokeriem un vērtētājiem kāds nepajautātu, kas notiks un vai nekustamā īpašuma cenas jau krītas.

Koronārā vīrusa ietekme uz ekonomiku, visticamāk, būs īslaicīga, taču tas tik un tā var novest pie pārdošanas cenu korekcijas,” tā portālam “Postimees” skaidro nekustamo īpašumu uzņēmuma “Arco Vara” izpilddirektors Elari Tamms.

Arī Latvijā ir sagaidāms nekustamo īpašumu cenu kritums. “Pandēmija varētu pat palielināt nekustamo īpašumu iegādi, jo šajos apstākļos cilvēki atceļ ceļojumus un neviļus ir spējīgi iekrāt vai sākt domāt par mājokli vai mājokļa uzlabošanu. Savukārt bankas krīžu gadījumos īpašumu cenas samazinās – to novērojām arī krīzes laikā 2009. gadā,” tā portālam TVNET skaidro “Arco Real Estate” nekustamo īpašumu aģente Tatjana Jefimova.

Latvijā kopš janvāra, kad sākās vīrusa epidēmija citviet pasaulē, nekustamo īpašumu tirgū bija novērota lielāka interese par mājokļu iegādi.

“Ja tuvojas krīze, vairums cilvēku nekustamajos īpašumos saskata drošu ieguldījumu un iespēju piepelnīties nākotnē, piemēram – īres dzīvokļi vienmēr būs nepieciešami, taču naudai vērtība gan šādās situācijās zūd.

Ilgtermiņā būtisku ietekmi ir grūti prognozēt, taču patlaban ir novērojama panika dažiem klientiem – daži atceļ tikšanos, citi vēlas parakstīt līgumus attālināti,” stāsta Tatjana. Tādi pati tendence ir vērojama arī Igaunijas nekustamo īpašumu tirgū, kur ir novērojamas cenu krituma pazīmes – turpina pasliktināties patērētāju uzticamība, tiek atlikta dzīvokļu pirkšana uz nenoteiktu laiku, kā arī krītas pieprasījums pēc nomas komerctelpām. Tomēr pēc vīrusa uzliesmojuma cilvēku pašpārliecinātība ātri atjaunosies.

Nekustamo īpašumu nozarē būtiskāk cietīs potenciālie Airbnb dzīvokļi.

Pandēmijas uzliesmojuma laikā vissmagāk cieš tieši tūrisma un viesmīlības nozare, tostarp arī tie izīrētāji, kas piepelnās ar mikroskopisku dzīvoklīšu izīrēšanu tūristiem. Īstermiņa izīrētāju aktivitāte ir atkarīga no viņu pašu finansiālajām rezervēm: vai un cik ilgi viņi ir gatavi gaidīt tūrisma uzplaukumu un pandēmijas norimšanu. “Ja dzīvoklim ir paņemts hipotekārais kredīts, tas, apstājoties tūrismam, būs jāapmaksā pašiem izīrētājiem, vai arī otrs variants ir šo dzīvokli izīrēt ilgtermiņā un iegūt mazāku peļņu nekā ar tūrismu. Man pašai ir kliente, kas vīrusa uzliesmojuma dēļ ir nolēmusi Airbnb dzīvokli izīrēt ilgtermiņā, un domājams, ka šādi rīkosies daudzi īpašnieki,” portālam TVNET atklāj Tatjana Jefimova.

“Sakarā ar straujajām pasaules situācijas izmaiņām, koronavīrusa, komercbanku un centrālo banku operāciju neparedzamības dēļ mēs šobrīd dzīvojam nevis pa ceturkšņiem, bet pa dienām. 

Šodienas situācija atkal parāda, kāda ir situāciju paredzamība. Mēs visi zinājām, ka ekonomiskā izaugsme palēninās, bet neviens nebija gatavs vīrusu izraisītajai recesijai,” atklāj Igaunijas nekustamo īpašumu eksperts Elari Tamms.

Visticamāk, lejupslīdes tendence nekustamo īpašumu tirgū būs skaidrāk redzama pēc dažiem mēnešiem. Tuvākajā nākotnē ar var palielināties darījumu skaits, bet pēcāk tirgus aktivitāte var ievērojami samazināties, atkal kāpjot tirgus cenām.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu