Koalīcija atbalsta Vitenberga virzīšanu ekonomikas ministra amatā; JKP vērtējumu vēl nesniedz (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs Foto: Edijs Pālens/LETA

Koalīciju veidojošie politiskie spēki pirmdien vienojušies atbalstīt partijas "KPV LV" virzīto ekonomikas ministra amata kandidātu Jāni Vitenbergu, tomēr Jaunā konservatīvā partija (JKP) pagaidām atturas sniegt vērtējumu par Vitenberga piemērotību ministra amatam.

Pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) žurnālistiem sacīja, ka līdzšinējais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) ir atkāpies no amata un "KPV LV" viņa vietā virza Vitenbergu. Līdz ministru maiņai ekonomikas ministra amata pienākumus pildīs iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Kopumā Kariņš atbalsta Vitenberga kandidaturu, bet pirms pieņemt galīgo lēmumu viņš vēlas tikties ar Vitenbergu. Pagaidām nav zināms, kad Vitenbergu varētu virzīt apstiprināšanai amatā Saeimā, tomēr Kariņš solīja ar lēmumu nevilcināties.

"Tas nozīmē, ka koalīcija paliek tāda, kāda tā ir bijusi. Ir sagaidāms, ka Vitenbergs varētu tikt izvirzīts un Saeimā varētu būt gaidāms balsojums," piebilda premjers.

Vitenbergu ekonomikas ministra amatā atbalsta arī pārējie koalīcijas partneri, tomēr JKP līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns atzina, ka viņa pārstāvētais politiskais patlaban nepauž nedz atbalstu, nedz noraidījumu Vitenberga kandidatūrai, bet JKP pirms lēmuma pieņemšanas vēlas vēl tikties ar ekonomikas ministra amata kandidātu.

Bordāns norādīja, ka patlaban pēc veselības jautājumiem otrs svarīgākais ir ekonomikas jautājums. "Patlaban Ekonomikas ministrija (EM) ir bez ministra, kas ir nolēmis pamest amatu nevis personisku vai ģimenes apsvērumu dēļ, bet gan viņam ir anulēta pielaide darbam ar valsts noslēpuma. JKP neuzskata, ka var ministra amatā aizvieto vienu cilvēku ar otru, turklāt šis ir arī valsts drošības jautājums, tāpēc JKP pirms jebkāda tālāka lēmuma paziņošanas ir nepieciešams satikties ar Vitenbergu un premjeru," klāstīja JKP pārstāvis.

"KPV LV" līderis Atis Zakatistovs piebilda, ka viņa partija ir piedāvājusi valstij un valdībai ekonomikas ministra amata kandidātu, tādējādi nodrošinot valdības stabilitāti krīzes brīdī. "Tajā brīdī, kad šis jautājums nonāks līdz balsojumam Saeimā, visa sabiedrība varēs skaidri redzēt, kuri individuālie politiķi un politiskie spēki spēlējas ar valdības stabilitāti krīzes apstākļos. Es labprāt redzētu, ka krīzē ir stabila valdība," uzsvēra Zaktistovs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) sacīja, ka valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija, tāpēc visām partijām ir pragmatiski jāturpina valdības darbs, nodrošinot, ka netiek tērēts laiks, risinot iekšējus politiskus jautājumus. 

"EM patlaban ir principiāli svarīga loma. Mēs priecātos, ja ekonomikas ministrs pēc iespējas ātrāk sāktu darbu. Esmu personīgi strādājis kopā ar Vitenbergu un varu teikt visu to labāko - viņš ir lietišķs un pragmatisks cilvēks, kurš māk sadarboties," stāstīja Pūce, piebilstot, ka "Attīstībai/Par!" frakcija vēl lems par Vitenbergu ekonomikas ministra amatā, tomēr viņš prognozēja, ka politiskais spēks balsos par Vitenbergu ekonomikas ministra amatā, ja viņa kandidatūra tiks izvirzīta apstiprināšanai Saeimā.

Arī zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) pievienojās partneru paustajam, ka valstī ir nepieciešams ekonomikas ministrs ar augstām kvalitātēm, jo šobrīd ekonomikā jāpieņem kritiski svarīgi jautājumi. 

"Mēs visi zinām Vitenbergu kā Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītāju, kurš pēdējā gada laikā sevi ir parādījis no labākās puses. Bet, ja runājam par drošības aspektiem, Vitenbergs patlaban ir arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas loceklis ar attiecīgu pielaidi darbam ar valsts noslēpumu," piebilda Gerhards.

Arī Kariņš uzsvēra, ka esošajos apstākļos nebūtu prāta lieta atstāt valsti bez ekonomikas ministra, sevišķi, ja ir atrasts šī amata kandidāts.

Kā ziņots, "KPV LV" pārstāvji šodien ekonomikas ministra amatam nolēma virzīt Vitenberga kandidatūru.

Paredzēts, ka Nemiro, atgriežoties Saeimas deputāta amatā, ieņems Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētāja amatu Vitenberga vietā, norādīja "KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs.

Kā ziņots, Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ir lēmis anulēt Nemiro pielaidi darbam ar valsts noslēpumu, līdz ar to Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir aicinājis "KPV LV" izvirzīt jaunu ministra amata kandidātu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu