ASV sākas pirmie eksperimentālās Covid-19 vakcīnas izmēģinājumi (4)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ted S. Warren / AP

Amerikāņu zinātnieki pirmdien sāka pasaulē pirmo Covid-19 eksperimentālās vakcīnas izmēģinājumu brīvprātīgajiem, vēsta aģentūra AP.

"Kaiser Permanente" Vašingtonas pētniecības institūta zinātnieki Sietlā injicēja vielu četriem brīvprātīgajiem, kuri nav inficējušies ar jauno koronavīrusu.

Līdz ar to rekordīsā laikā izveidotajai vakcīnai sākās pirmais testēšanas etaps.

"Mēs esam koronavīrusa komanda," dienu pirms eksperimenta sacīja pētījuma vadītāja Liza Džeksone. "Visi šajā ārkārtas situācijā vēlas darīt, ko spēj."

AP žurnālistiem bija iespēja vērot, kā pirmā eksperimentālā vakcīna tiek injicēta vienai no pētījuma brīvprātīgajām dalībniecēm - 43 gadus vecajai Dženiferai Holerai, kura strādā nelielā tehnoloģiju uzņēmumā.

Foto: Ted S. Warren / AP

"Mēs visi jūtamies tik bezspēcīgi. Šī man ir lieliska iespēja kaut ko darīt," pirms vakcīnas saka Holere. Viņas divi pusaugu bērni atbalsta mātes piedalīšanos pētījumā.

"Es jūtos fantastiski," pēc izmēģinājuma ar smaidu sejā saka Holere.

Rindā uz procedūru gaida vēl trīs cilvēki. Pirmajā izmēģinājumu fāzē pavisam 45 brīvprātīgie saņems divas devas, starp kurām būs mēneša atstarpe.

46 gadus vecais "Microsoft" tīkla inženieris Nīls Braunings stāsta, ka viņa meitas lepojoties, ka viņš piedalās izmēģinājumā.

"Ikviens vecāks vēlas būt paraugs saviem bērniem," viņš saka.

Pirmdienas izmēģinājums ir tikai sākums. Vēl būs nepieciešams lērums izmēģinājumu, lai pierādītu, ka vakcīna ir droša un efektīva. Pat tad, ja pētniecības fāze būs veiksmīga, tā plašā lietošanā nonāks ne ātrāk kā pēc 12 līdz 18 mēnešiem, norāda ASV Nacionālā veselības institūta (NIH) imunologs Entonijs Fauči.

ASV prezidents Donalds Tramps preses konferencē slavēja to, cik ātri notiek pētniecība.

Fauči uzsvēra, ka pagājušas tikai 65 dienas, kopš Ķīnas zinātnieki pabeidza vīrusa DNS sekvencēšanu. Vakcīna izstrādāta rekordīsā laikā.

Eksperimentālo vakcīnu "mRNA-1273" NIH zinātnieki izstrādāja sadarbībā ar biotehnoloģiju kompāniju "Moderna". Tā nesatur Covid-19, tāpēc nepastāv risks, ka brīvprātīgie ar jauno koronavīrusu varētu saslimt izmēģinājuma rezultātā.

"mRNA-1273" ir viena no vairākām vakcīnām, kas pašlaik straujā tempā tiek izstrādātas. Vairāki desmiti pētnieku grupu sacenšas par to, kurš pirmais nāks klajā ar efektīvu vakcīnu pret Covid-19. Plānots, ka aprīlī sāksies "Inovio Pharmaceuticals" eksperimentālās vakcīnas pirmie izmēģinājumi ASV, Ķīnā un Dienvidkorejā.

Ar Covid-19 inficējušies vairāk nekā 169 000 cilvēku visā pasaulē. Miruši vairāk nekā 6500 cilvēki.

Daudzās valstīs slēgtas sabiedriskās vietas, noteikti ceļošanas ierobežojumi un cilvēki mudināti izvairīties no uzturēšanās sabiedrībā.

Dalībai pētījumā izvēlēti veseli cilvēki vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Viņiem tiks injicētas atšķirīgas devas, lai izpētītu, kāda ir vispiemērotākā. Zinātnieki sekos blakusparādībām un ievāks asins analīzes, lai noteiktu, vai vakcīna cilvēkiem ierosina tādu pašu reakciju kā laboratorijas pelēm, ar kurām tā tika pārbaudīta.

"Mēs nezinām, vai šī vakcīna izraisīs imūnsistēmas reakciju un vai tā būs droša. Tāpēc mēs veicam izmēģinājumus," uzsver Džeksone. "Pagaidām neesam sasnieguši stadiju, kad vakcīnu būtu iespējams palaist apritē."

Vairums izstrādes stadijā esošo vakcīnu vērstas uz proteīnu, kas klāj Covid-19 izraisošā mikroorganisma ārpusi, ļaujot tam iekļūt cilvēka audu šūnās. Ja proteīns tiek bloķēts, inficēšanās nav iespējama.

Šādu vakcīnu iespējams izstrādāt ātrāk nekā biežāk sastopamajā veidā, kad vakcīna laboratorijā tiek izveidota no novājināta vīrusa varianta.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu