Aizvēsturiskā petroglifā Irānā attēlots dīvains radījums: puscilvēks-puskukainis (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mahmood Kolnegari

Zinātnieki Irānā atraduši antīku petroglifu, kurā attēlots pagalam dīvains radījums: puscilvēks-pusdievlūdzējs. Mākslas darbs uz alas sienas radīts pirms no 40 līdz 4 tūkstošiem gadu un liecina, ka cilvēks dievlūdzējus apbrīnojis jau sen.

Unikālais mākslasdarbs Irānā tika atrasts petroglifu meklējumu laikā 2017. un 2018. gadā. Kad pētnieki pamanīja dīvaino zīmējumu, tika pieaicināta virkne arheologu, lai to izpētītu. Pētījuma rezultāti publicēti zinātniskajā žurnālā "Journal of Orthoptera Research".

Petroglifos parasti ir attēloti lielāki dzīvnieki, tomēr šis gadījums ir izņēmums. Ar sešām kājām apveltītajam radījumam ir trīsstūraina galva, lielas acis un priekšējās kājas saliktas kā dievlūdzējam jeb medniekprusakam, rakstīts izdevumā "Newsweek".

Izanalizējot to pamatīgāk, pētnieku komanda secināja, ka tas ir "empusidae" dievlūdzēju sugas pārstāvis, kas plaši sastopams Irānā. Pētnieki arī atzīmē, ka zimējumā kukainim ir cilvēka kāju pāris, kas simbolizē "tupošo cilvēku", kas savukārt ir plaši sastopams Irānas alu zīmējumos.

Foto: Mahmood Kolnegari

"Izskatās, ka tur attēlota dievlūdzēja un tupoša cilvēka kombinācija," rakstīts pētījumā.

Zoomorfiskais petroglifs tika atrasts Irānas kalnos, un tiek uzskatīts, ka to radīja nomadu ciltis, kas šos kalnus reiz apdzīvoja. Petroglifu meklēšanas projekta galvenais mērķis bija identificēt dzīvniekus, kas tajos attēloti.

"Cilvēku interese par dievlūdzējiem ir vērojama jau kopš aizvēstures. Dievlūdzējiem bija liela nozīme mezopotāmiešu vidū, kas veidoja pirmo civilizāciju. Ēģiptiešu mirušo grāmatā dievlūdzējs attēlots kā putns un maza pazemes dievība. Galvenais jautājums tagad ir: kāpēc aizvēstures cilvēkus fascinēja šis kukainis un kāpēc viņi sāka tos zīmēt uz alu sienām?" rakstīts pētījumā.

Pētnieki domā, ka tas varētu būt saistīts ar pretrunīgo hipotēzi, kas tika izvirzīta 20. gadsimta 80. gados. Proti, tā vēsta, ka šāda veida māksla ir saistīta ar halucinogēno augu lietošanu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu