VDD: Latvijas pašvaldībām turpinot meklēt iespējas pārrobežu sadarbībā ar Krieviju, pastāv būtiski izlūkošanas riski (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas pašvaldības turpina meklēt iespējas, lai īstenotu pārrobežu sadarbību ar Krieviju, un starp šiem projektiem ir saskatāmi būtiski izlūkošanas riski, liecina Valsts drošības dienesta (VDD) 2019.gada pārskats.

Viens no instrumentiem, ko Krievijas specdienesti var ērti izmantot izlūkinformācijas ieguvei, ir tā dēvētie pārrobežu "sadarbības" projekti. Latvijas pašvaldības turpina meklēt iespējas, lai īstenotu pārrobežu sadarbību ar Krievijas subjektiem. Šim nolūkam tiek iniciēti gan divpusējie sadarbības projekti, gan notiek pieteikšanās projektiem, kurus līdzfinansē Eiropas Savienība (ES), atzīmē VDD.

Vairums projektu ir saistīti ar kultūras, sporta un tūrisma veicināšanas jautājumiem, un pašvaldību iesaiste šajos projektos primāri tiek pamatota ar finansējuma piesaistes iespējām reģionu infrastruktūrai.

Tomēr VDD katru gadu identificē projektus, kuri saistīti ar būtiskiem izlūkošanas riskiem.

Nepilnīgā izpratne par Krievijas un citu Kolektīvās drošības līguma organizācijas valstu radītajiem izlūkošanas riskiem vai atsevišķos gadījumos nevēlēšanās šos riskus apzināties, rada situācijas, kurās Latvijai naidīgām ārvalstīm var veidoties iespējas veikt reģionu audiovizuālu izpēti, vākt datus par Latvijas iedzīvotājiem, kā arī iegūt informāciju par kritiskās infrastruktūras objektiem, to drošības sistēmām un tehnoloģijām, norāda VDD.

Aizvadītajā gadā dienests identificēja trīs šādus projektus, kas uzskatāmi ilustrē raksturīgos riska faktorus, atzīst dienetā.

Pirmajā gadījumā pašvaldība vairākkārtīgi centās piesaistīt ES līdzfinansējumu sadarbības projektiem ar Krieviju. Viens no šādiem projektiem bija saistīts ar dabas resursu monitoringam paredzētu videonovērošanas kameru izvietošanu novada teritorijā sadarbībā ar Pleskavas apgabala administrāciju.

Šāda veida sadarbības projekti ar Pleskavu VDD redzeslokā nonāca jau 2018.gadā, kad bija ieplānota Krievijā ražotas videonovērošanas tehnikas uzstādīšana kāda Latvijas ezera apkaimē.

Gan iepriekš identificētais, gan arī jaunais projekts cita starpā ietvertu videonovērošanas rezultātā iegūto datu saglabāšanu Krievijas teritorijā, turklāt nebūtu izslēdzama pieslēgšanās iespēja videonovērošanai tiešsaistes režīmā. Pēc VDD izteiktiem iebildumiem minētais projekts tika pārtraukts.

Otrajā gadījumā cita Latvijas novada pašvaldība plāno iesaistīties vides labiekārtošanas projektā ar vairākām Krievijas pašvaldībām. Atbilstoši projektam Latvijas pašvaldībā plānots iekārtot dabas atpūtas vietas, kā arī uzstādīt Krievijā ražotas augstas izšķirtspējas videokameras. Arī šajā gadījumā pastāv būtiski izlūkošanas riski saistībā ar videonovērošanas laikā iegūto datu uzglabāšanu un iespējamu attālinātu piekļuvi tiešsaistes režīmā. Minētajā gadījumā VDD ir informējis atbildīgās institūcijas par minētajiem riskiem.

Trešajā gadījumā VDD redzeslokā nonāca Latvijas - Krievijas pārrobežu sadarbības programmas projekts "Pure Water for Programme Regions", kurā piedalās vairākas Latgales reģiona pašvaldības, bet vadošais partneris ir Krievijas Pleskavas pilsētas uzņēmums "Gorvodokanal".

Minētais uzņēmums plāno aktīvi iesaistīties projektā un tā pārstāvji ir izrādījuši interesi klātienē izpētīt ūdens ņemšanas vietas Latgales reģionā un iepazīties ar ūdensapgādes apsaimniekošanas uzņēmuma, kas ir valsts drošības interesēm svarīgs objekts, telpām un tehnoloģijām. Konkrētais Latgales uzņēmums apgādā reģionu ar pirmās nepieciešamības pakalpojumu - dzeramo ūdeni.

Arī šajā gadījumā dienests ir informējis atbildīgās institūcijas par riskiem.

Jau ziņots, ka aizvadītajā gadā VDD vērtējumā augstāko apdraudējumu pretizlūkošanas jomā turpināja radīt Krievija, kas pret Latviju izlūkdarbību galvenokārt izvērsusi no savas valsts teritorijas, kā arī no citu sadraudzības valstu teritorijām. Citu valstu specdienestu darbība pret Latviju ne tuvu nesasniedza Krievijas radīto apdraudējumu šajā jomā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu