Izmēģinājumi Ķīnā liecina, ka pret Covid-19 efektīvs varētu būt japāņu gripas medikaments (2)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīnas mediķi Covid-19 pacientu ārstēšanā ar šķietami labiem panākumiem izmantojuši Japānā radītu medikamentu pret gripu, paziņojusi Ķīnas veselības nozares amatpersona.

Kompānijas "Fujifilm" apakšuzņēmuma ražotais medikaments favipiravirs uzrādījis labus rezultātus klīniskajos izmēģinājumos Uhaņā un Šeņdžeņā, kuros piedalījušies 340 Covid-19 pacienti, sacīja Ķīnas Zinātnes un tehnoloģiju ministrijas amatpersona Žaņs Sjinmiņs.

"Tam ir augsta drošības pakāpe, un tas acīmredzami ir efektīvs ārstēšanā," Žaņs otrdien norādīja žurnālistiem.

Šeņdžeņā pacienti pēc favipiravira lietošanas izveseļojās vidēji četru dienu laikā pēc saslimšanas. Savukārt pacienti, kas šo medikamentu nelietoja, izveseļojās vidēji 11 dienās, vēsta Japānas sabiedriskā televīzija NHK.

Turklāt rentgenuzņēmumi apliecināja, ka 91% pacientu pēc favipiravira lietošanas uzlabojās plaušu stāvoklis. Ja medikaments netika lietots, plaušu stāvokļa uzlabošanās pēc slimības tika konstatēta 62% pacientu.

Kompānija "​Fujifilm Toyama Chemical" atteicās komentēt izskanējušos apgalvojumus. Tā medikamentu, kas pazīstams arī kā "Avigan", izgudroja 2014.gadā.

Pēc Žaņa izteikumiem par favipiravira efektivitāti strauji pieauga "Fujifilm Toyama Chemical" akciju cena.

Japānas ārsti favipiraviru izmanto klīniskajos pētījumos ar Covid-19 pacientiem, kuriem ir viegli vai vidēji smagi simptomi. Mediķi cer, ka tas varētu novērst smagu simptomu izveidošanos.

Kādi ir Covid-19 simptomi?

Ieteikumi rīcībai COVID-19 infekcijas slimnieka ģimenes locekļiem

Darbs attālināti. Kā to vislabāk organizēt

Tomēr informācijas avots Japānas Veselības ministrijā medijiem norādījis, ka medikaments neesot pietiekami efektīvs cīņā ar smagiem Covid-19 simptomiem. "Mēs esam izmēģinājuši "Avigan" uz 70 līdz 80 cilvēkiem, taču tas nestrādā tik labi, kad vīruss jau ir savairojies," tas atklāj.

Līdzīgus ierobežojumus uzrādījuši arī pētījumi ar HIV medikamentiem lopinaviru un ritonaviru, piebilda informācijas avots.

2016.gadā Japānas valdība nosūtīja uz Gvineju sūtījumu ar favipiraviru, lai palīdzētu cīņā ar ebolas uzliesmojumu.

Tā kā favipiravirs tika izstrādāts gripas ārstēšanai, Japānas valdībai būtu jādod piekrišana tā plašai izmantošanai Covid-19 pacientu ārstēšanā. Informācijas avots Japānas Veselības ministrijā sacīja, ka agrākais medikamenta izmantošanas apstiprināšanas laiks varētu būt maijs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu