Levits: Covid-19 radītās krīzes laikā sabiedrība ir tikpat saliedēta kā pirms 30 gadiem (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Laikā, kad norit jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ierobežošanas pasākumi, Latvijas sabiedrība sevi parāda no labākās puses un ir tikpat saliedēta kā pirms 30 gadiem, trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) atzina Valsts prezidents Egils Levits. 

Prezidents stāstīja, ka viņš ar premjeru pārrunājis situāciju ar Covid-19 ierobežojošajiem pasākumiem Latvijā un citur pasaulē, secinot, ka Latvijas valdība ir laicīgi pieņēmusi noteikumus Covid-19 izplatības ierobežošanai. Pēc viņa teiktā, vīrusa izplatība Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, ir samērā zema, un tiks gādāts, lai šāda situācija saglabātos arī turpmāk.

Vienlaikus Levits piebilda, ka vīruss epidemioloģiski turpinās attīstīties un ar Covid-19 saslimušo skaits pieaugs, tāpēc sevišķi svarīga ir sabiedrības iesaiste valdības pieņemto noteikumu īstenošanā.

Valsts prezidenta vērtējumā, Latvijas sabiedrība kopumā rīkojas ļoti atbildīgi un ņem vērā Covid-19 ierobežošanas pasākumus. "Mēs redzam, ka sabiedrības solidaritāte ir augsta. Varētu pat teikt, ka mūsu tauta izrāda tādu pašu solidaritāti kā pirms 30 gadiem, kad visi vienojāmies par vienu mērķi. Arī šodien mums visiem ir viens mērķis, kad visi, ar nelieliem izņēmumiem, piedalās šā mērķa īstenošanā," uzsvēra Levits.

Valsts prezidents arī aicināja Covid-19 ierobežošanā iesaistīties pašvaldības, kā labu piemēru minot Cēsis, kur veci cilvēki un pašizolācijā esošie tiek apgādāti ar visu nepieciešamo. "Pašvaldībās ir rūpīgi jāseko līdzi situācijai, jo pašvaldības zina, kur šie cilvēki dzīvo. Tas ir labs solidaritātes piemērs, kas parāda, ka kritiskās situācijās mēs varam būt vienoti," pauda Levits.

Arī Kariņš pateicās sabiedrībai un uzņēmējiem, kuri apzinīgi ievēro visus valdības noteikumus. Premjers arī informēja par labiem sabiedrības pašiniciatīvas piemēriem, norādot uz kādu gadījumu, kad jauna sieviete piedāvā karantīnā vai pašizolācijā esošiem cilvēkiem palīdzēt izvest ārā pastaigā viņu mājdzīvniekus. "Mums ir daudz labu piemēru, kad krīzes situācijā parādam sevi no vislabākās puses," piebilda Kariņš.

Tajā pašā laikā Levits atzina, ka nav daudz tādu cilvēku, kuri drošības pasākumus neņem vērā. "Neatbildīgo cilvēku skaits, kuri tomēr pārkāpj valdības noteikumus, nav liels. Bet jāsaprot, ka katrs atsevišķais gadījums var radīt negatīvas sekas daudziem cilvēkiem, kuri rīkoja atbildīgi. Tāpēc aicinu visus rīkoties atbilstoši valdības noteikumiem un gādāt ne vien par sevi, bet arī par citiem cilvēkiem, tos neaplipinot ar slimību," uzsvēra Levits.

Valsts prezidents arī aicināja tos cilvēkus, kuri šajās dienās atgriežas no citām valstīm, būt atbildīgiem un ievērot drošības pasākumus. "Repatriantiem ir jābūt atbildīgiem un obligāti jādodas pašizolācijā. Ja tas tā nenotiks, tad attiecīgi sekos ne tikai morāla atbildība, bet arī juridiska par noteikumu pārkāpšanu," brīdināja Levits.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu