Interese par Inčukalna pazemes gāzes krātuves jaudām 4 reizes pārsniedz krātuves piedāvāto kapacitāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Rezervācijas brīvajām jaudām Inčukalna pazemes gāzes krātuves 2020./2021.gada iesūknēšanas sezonai jau pārsniedz pieejamo krātuves kapacitāti 4,2 reizes, aģentūru LETA informēja Latvijas vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") pārstāvji. 

Rezervācija brīvajām jaudām sākās otrdien, 17.martā. Tas, ka rezervētais jaudu apjoms jau pārsniedzis šobrīd pieejamo krātuves kapacitāti 4,2 reizes, norāda uz augsto tirgus dalībnieku interesi par krātuves izmantošanu, norādīja kompānijā. 

Rezervāciju apmērs grupētās jaudas produktam veido 26,8 teravatstundas (TWh), pārsniedzot krātuves pieejamo jaudu apmēram 3,9 reizes, kas bija pieejama 6,9 TWh apmērā. Savukārt divu gadu grupētās jaudas produkta rezervāciju apmērs sasniedzis  10,5 TWh, pārsniedzot krātuves pieejamo jaudu apmēram 5,3 reizes, kamēr krātuvē šim produktam jauda pieejama divu TWh apmērā. 

Trešdien "Conexus" informējis tirgus dalībniekus par piešķirto jaudu pēc proporcionalitātes principa, savukārt maija otrajā pusē būs pieejama papildu jauda rezervēšanai.

"Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne norādīja, ka patlaban pieejamais krātuves jaudas apmērs ir relatīvi neliels, tas ir proporcionāls šobrīd brīvajiem apmēriem krātuvē. 

"Ar katru jauno krātuves ciklu redzam, ka tirgotāju interese par krātuves izmantošanu paaugstinās. To apstiprina arī šī brīža krātuves jaudu rezervētais apmērs," pauda Kotāne, piebilstot, ka augošais pieprasījums ir nepārprotams apliecinājums Inčukalna krātuves nepieciešamībai un tās stratēģiskajai lomai Latvijas un reģiona gāzapgādes funkcionēšanai un drošībai. 

Kotāne skaidroja, ka, ņemot vērā augsto interesi, ir nepieciešams jau savlaicīgi pārskatīt krātuves jaudu rezervēšanas noteikumus nākamai iesūknēšanai sezonai, ieviešot krātuves izsoles rīkošanu, lai tirgotājiem sniegtu līdzvērtīgākas iespējas krātuvi izmantot.

Grozījumi Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumos pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmuma stājās spēkā 13.martā, savukārt atbilstoši krātuves noteikumiem, rezervēšanai pieejamo jaudu "Conexus" mājaslapā publicēja vienu dienu pirms rezervēšanas sākšanas. 

"Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu