Ilgtermiņā pārtikas apgādi Latvijā varētu negatīvi ietekmēt loģistikas problēmas uz robežām (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ilgtermiņā pārtikas apgādi Latvijā var negatīvi ietekmēt loģistikas problēmas uz robežām, aģentūrai LETA pauda Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Viņa atzina, ka pašlaik pārtikas produkcijas ražošana un piegādes veikaliem tiek veiktas pilnā apmērā, bet jārisina problēmas ar loģistiku uz robežām, jo ilgtermiņā tās var negatīvi ietekmēt pārtikas apgādi Latvijā.

"Latvijā ražotāji saražo vairāk pārtikas nekā valsts iedzīvotāji patērē. Mēs monitorējam situāciju nozarē un redzam, ka ražošana pašreiz norit bez aizķeršanās un piegādes tiek veiktas pilnā apjomā. Skatoties ilgākā termiņā, bažas rada sarežģītā loģistikas situācija uz valstu robežām, kur stundām, pat diennaktīm garās rindās stāv kravas automašīnas ar izejvielām un saražoto produkciju. Ir nepieciešams organizēt speciālus robežšķēršošanas koridorus pārtikas piegādēm," sacīja Šure.

Pēc viņas teiktā, Latvijas pārtikas ražotājiem pietiek izejvielu un iepakojuma materiālu, bet ne mirkli nedrīkst zaudēt modrību, jo cīņa ar koronavīrusu prasīs neparedzami ilgu laika periodu. No valsts puses būtu svarīgi ieklausīties uzņēmējos un operatīvi reaģēt uz to identificētiem šķēršļiem, kuru novēršana palīdzētu saglabāt ražošanas un piegāžu nepārtrauktību, piemēram, atcelt braukšanas laika ierobežojumus kravas auto vadītājiem iekšzemes pārvadājumiem.

"Ražotājiem ļoti svarīgs ir jautājums par darbaspēka nodrošināšanu. Ja šonedēļ daudziem bija ieplānoti atvaļinājumi skolēnu brīvlaikā, tad aktuāls ir jautājums, kas nākamnedēļ notiks, piemēram, ar 1.-3.klases skolēniem, kas bez vecāku klātbūtnes nevarēs attālināti apgūt mācību vielu. Uzņēmumiem ir vajadzīgi cilvēki pie ražošanas līnijām," brīdina Šure.

LPUF atgādina, ka, iepērkoties veikalos, iedzīvotājiem ir svarīgi ievērot distanci no citiem pircējiem un apmaksai vēlams izmantot bezskaidras naudas norēķinus. Tāpat būtu jāparūpējas par gados vecākajiem radiem, draugiem un kaimiņiem, apgādājot viņus ar pārtikas un citu nepieciešamo preču krājumiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu