Kuldīgas policija saņēmusi ziņas par 11 pašizolēšanās vai karantīnas pārkāpumiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Kuldīgas pašvaldības policija divās dienās saņēmusi informāciju par 11 pašizolēšanās vai karantīnas pārkāpumiem, informēja Kuldīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Kaspars Šabāns.

Viņš stāstīja, ka Kuldīgas novada pašvaldība, sākot ar otrdienu, 17.martu, valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ, speciāli izveidojusi žurnālu. Tajā tiek reģistrēti gadījumi, kad iedzīvotāji, kuri ieradušies no ārzemēm, neievēro pašizolēšanos, karantīnu un dodas sabiedriskās vietās.

"Vakar, 17.martā, saņēmām sešus šādus ziņojumus, un visos gadījumos mums izdevās sazināties ar konkrētajām personām. Informējām, ka cilvēkiem obligāti 14 dienas jāievēro pašizolēšanās pasākumi, karantīna un kategoriski aizliegts apmeklēt sabiedriskas vietas," stāstīja Šabāns.

Pašvaldības policija fiksējusi laiku, kurā ar personu sazinājusies, ka arī noskaidrojusi visas personas, ar kurām konkrētais cilvēks kontaktējies. Tas tiek darīts, lai potenciālās epidēmijas izplatīšanās gadījumā, varētu identificēt tās izcelsmi. "Protams, izteicām šīm personām arī brīdinājumus," piebilda Kuldīgas Pašvaldības policijas priekšnieks. 

Savukārt trešdien līdz plkst.15.30 pašvaldības policija bija saņēmusi informāciju par pieciem iespējamiem pašizolēšanās pārkāpumiem. "Jāsaka, ka dažādu iemeslu dēļ sazināties nebija iespējams, tāpēc mūsu inspektori devās uz notikumu vietām. Arī mūsu inspektori šajā laikā ievēro drošības pasākumus un uz izsaukumiem dodas ar sejas maskām un cimdiem. Tāpat mūsu inspektoriem pie krūtīm piestiprinātās videokameras, lai fiksētu potenciālos likumpārkāpumus un materiālus tālāk varētu izmantot lietas izskatīšanā," skaidroja Šabāns. 

Viņš norāda, ka vienā no šodienas vizītēm policijas inspektori saskārušies ar nicinošu attieksmi, kad norādījuši uz noteikumu pārkāpumu. "Uzsveru, ka atkārtotu noteikumu neievērošanas gadījumā personām piemērosim administratīvos sodus. Katra lieta, protams, tiks izvērtēta atsevišķi," uzsvēra Šabāns.

Viņš norāda, ka pašvaldības policijai bijusi laba sadarbība ar pagastu pārvaldēm. "Aicinām arī turpmāk iedzīvotājus ziņot par gadījumiem, kad tiek klaji pārkāpti Ministru kabineta pieņemtie ierobežojumi. Anonimitāti garantējam," pauda policijas amatpesona. 

Viņš uzsvēra, ka Kuldīgas novada pašvaldības policija pašlaik strādā pastiprinātā režīmā. "Mums ļoti svarīga ir iedzīvotāju drošība, tāpēc neviens no darbiniekiem patlaban nav atvaļinājumā, un šo situāciju uztveram ļoti nopietni," piebilda Šabāns.

Jau ziņots, ka VP par valdības noteikto ārkārtējās situācijas aizliegumu un ierobežojumu neievērošanu līdz šim kopumā sākusi 28 administratīvā pārkāpuma lietvedības.

Līdz 16.martam lietvedības sāktas pārsvarā par cilvēku pulcēšanās ierobežojumu pārkāpšanu. Savukārt no 16.marta administratīvā pārkāpuma lietvedības sāktas pārsvarā par pašizolēšanās prasību neievērošanu.

Tāpat policija sākusi 26 resoriskās pārbaudes un reģistrējusi 38 riska informāciju, no kurām lielākā daļa bija par pašizolēšanās prasību neievērošanu.

Tāpat trīs dienās sadarbībā ar pašvaldības policiju veiktas vairāk nekā 1000 preventīvas pārbaudes.

Administratīvo pārkāpumu kodekss iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu līdz 350 eiro.

Savukārt Krimināllikums par ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem.

Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē sestdien nolemts, ka ārkārtējās situācijas periodā kultūras, izklaides, sporta un citu atpūtas vietu darba laiks ārkārtējās situācijas periodā drīkst būt ne ilgāks kā līdz plkst.23.

Tāpat valdība lēma ierobežot neorganizētu pulcēšanos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus.

Papildus piektdien Rīgas pašvaldības pagaidu administrācija bija pieņēmusi lēmumu, ka ārkārtas situācijas laikā Rīgā aizliegti visi publiskie pasākumi ārpus telpām neatkarīgi no dalībnieku skaita, tajā skaitā nevarēs notikt arī sapulces, gājieni un piketi.

Savukārt visiem, kuri atgriežas no ārzemēm, patlaban ir jāievēro 14 dienu obligāta pašizolācija. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu