Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis tagad darbosies visu diennakti (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Telefona saruna.
Telefona saruna. Foto: Mauricio Sumiya / AP

 No šodienas ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001 strādās visu diennakti, paziņoja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa mediķi iedzīvotājus telefoniski konsultē akūtu saslimšanu un traumu gadījumos, kā arī hronisku slimību saasinājuma brīžos. Tomēr šis ir medicīnisko konsultāciju tālrunis, tāpēc informāciju par Covid-19 analīzēm vai citas uzziņas par Covid-19 ģimenes ārstu tālruņa mediķi nesniegs.

Lai pieteiktos valsts apmaksātu koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 analīžu veikšanai, turpmāk pacientiem ar viegliem simptomiem jāzvana uz tālruni 8303.

Uz šo tālruni jāzvana tiem cilvēkiem, kuri ir atgriezušies no ārzemēm un kuriem 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi, tostarp paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums.

Tāpat minētajos gadījumos uz šo tālruni jāzvana Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu noteiktajām kontaktpersonām, kuras atrodas karantīnā un kurām 14 dienu laikā ir parādījušies saslimšanas simptomi.

Zvanus par laboratorisko izmeklējumu veikšanu uz jauno tālruņa numuru 8303 pieņems katru dienu no plkst.9 līdz plkst.18.

Savukārt uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana tikai tādos gadījumos, kad slimības simptomi ir smagi, proti, ja ir ļoti augsta temperatūra un elpas trūkums.

Jaunā tālruņa 8303 darbību nodrošinās NMPD, un tas ir ieviests, lai nenoslogotu dienesta ārkārtas tālruni 113, kā arī novērstu risku, ka ārkārtas tālruni nevar sazvanīt cilvēki dzīvībai kritiskās situācijās.

Tiem pacientiem, kas jau iepriekš ir reģistrēti, zvanot uz 113, nav atkārtoti jāzvana uz jauno tālruņa numuru, jo viņiem katram atzvanīs individuāli un informēs par analīžu nodošanas laiku.

Cipule uzsver, ka medicīniskās konsultācijas vai uzziņas par Covid-19 pa jauno tālruni nesniegs - tas tikai reģistrēs pieteikumus uz analīzēm.

Analīžu veikšana notiek rindas kārtībā, tāpēc gaidīšanas laiks var būt diennakts vai nedaudz ilgāk. Tomēr zvana brīdī pacientu informēs par analīžu veikšanas vietu un laiku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu