"Mācieties no mūsu kļūdām." Itāļi aicina citas valstis uztvert Covid-19 nopietni (12)

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kad Itālijā tika atklāti pirmie Covid-19 gadījumi, daudzi vīrusu neuztvēra pārāk nopietni. Taču tagad, kad visa valsts atrodas karantīnā, tas ir mainījies, raksta portāls "The Local".

Daudzi itāļi ar sociālo tīklu starpniecību aicinājuši citu valstu iedzīvotājus mācīties no Itālijas pieļautajām kļūdām.

"Skatos, kā citas valstis cita pēc citas pamazām sasniedz mūsu rādītājus. Kāpēc? Rīkojieties ātri, rīkojieties kopīgi, apturiet to agrāk nekā mēs. Katru dienu, kas paiet bez izolēšanās, tu inficē citus cilvēkus. Vai arī viņi inficē tevi," tviterī raksta Itālijā dzīvojošā "_lilyon_".

"Es vēlos jūs brīdināt, lai jums nav jāsaskaras ar to, ko piedzīvojam mēs," saviem 386 500 "Instagram" sekotājiem norāda itāļu blogeris Marko Kartsenja. "Lūdzu, mācieties no mums un rīkojieties nekavējoties, lai izvairītos no lielas krīzes savās valstīs."

"Es jūs ļoti lūdzu - aizsargājieties! Neklausieties tajos, kas saka, ka tas nav nopietni," tvīto itāliete Linda Mareska.

Itālija ar Covid-19 uzliesmojumu cīnās jau gandrīz mēnesi. Līdz šim tur konstatēti vairāk nekā 31 000 saslimšanas gadījumi, bet miruši vairāk nekā 2500 cilvēki.

Francija un Spānija, kuras skāris smags Covid-19 uzliesmojums, nesen noteikušas stingrus pārvietošanās ierobežojumus. Tādas valstis kā Beļģija, Vācija un Latvija lūgušas cilvēkus palikt mājās un noteikušas mērenākus ierobežojumus. Savukārt citas valstis, tai skaitā ASV un Lielbritānija, kritizētas par vilcināšanos ar Covid-19 ierobežošanas pasākumu ieviešanu.

Itālijā pēc pirmajiem nāves gadījumiem atsevišķos reģionos tika noteikta karantīna, taču ārpus "sarkanās zonas" cilvēki turpināja apmeklēt bārus un klubs, ieturēja maltītes pārpildītos restorānos, kā arī sasveicinājās ar skūpstiem un apskāvieniem, ignorējot valdības ieteikumus izvairīties no socializēšanās.

Tagad, kad situācija valstī ir ļoti smaga, itāļi ar šausmām noskatās, kā citās valstīs iedzīvotāji slimību dēvē "tikai par gripu" un neievēro sociālo distancēšanos, kā viņi paši to darīja pirms vairākām nedēļām. 

"Citas valstis, kuras skāris Covid-19: jūsu slimnīcas netiks galā. Jūsu ārsti būs pārguruši," trešdien tvītoja "_lilyon_".

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien atzina, ka Eiropas Savienības (ES) valstu līderi sākotnēji esot "par zemu novērtējuši" jaunā koronavīrusa radītos apdraudējumus.

Itālijas veselības nozares eksperts Nino Kartabellota nesenā intervijā portālam "The Local" sacīja, ka citām valstīm vajadzētu nekavējoties sekot Itālijas piemēram. "Dati parāda, ka vairums Eiropas valstu saskarsies ar tādu pašu cīņu kā Itālija. Saslimšanas gadījumu skaits Francijā, Vācijā un Spānijā pieaug tādā pašā tempā kā Itālijā. Tas tikai atpaliek par septiņām vai astoņām dienām," viņš uzsver. "Jo ātrāk tiek ieviesti ierobežošanas pasākumi, jo efektīvāki tie ir. Rīkoties vajag nekavējoties, jo rītdien jau būs par vēlu."

"Citām Eiropas valstīm vajadzētu mācīties no Itālijas pieredzes un kļūdām," viņš norāda.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu