Rīgā no Vācijas ieradies prāmis ar 476 repatriētajiem Baltijas iedzīvotājiem (22)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Rīgas ostā ieradies Igaunijas prāmju operatora "Tallink" prāmis no Vācijas pilsētas Zasnicas ar 476 Latvijas, Igaunijas un Lietuvas iedzīvotājiem. Ostā jau uzslietas NMPD Covid-19 testa veikšanas teltis, tāpat arī policija gatava uzturēt kārtību.

Ostas teritorija ir nožogota, tajā netiek arī sagaidītāji un mediji. Neraugoties uz vēlo nakts stundu, aiz sētas sanākuši paskatīties daži interesenti. Ostā redzami tikai aizsargtērpos ģērbti NMPD darbinieki, kas gaida nokāpjam pasažierus. 

Aptuveni pusstundu pēc prāmja piestāšanas krastā, sākās autotransporta nobraukšana no klāja. Aizsargtērpos ģērbtais personāls deva norādījumus šoferiem, kas darāms tālāk; automašīnas samērā raiti pameta kuģi, pirms izbraukšanas no ostas apstājoties pārbaudēm policijas kontrolpostenī. Iepriekš ziņots, ka šeit pārbaudes varētu aizņemt  pat vairākas stundas, jo pārbaudīs visus šoferus, vai tie nebrauc reibumā. Kā novēroja TVNET, pārbaudes bija pamatīgas - brīžiem auto pārbaudēm izmantoti arī policijas suņi. Tumsā ik  pa laikam no prāmja skaļruņa izskanēja rīkojumi.

Policija. Tiek sagaidīts kuģis no Vācijas ar repatriētajiem cilvēkiem.
Policija. Tiek sagaidīts kuģis no Vācijas ar repatriētajiem cilvēkiem. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas pilsoņiem nāksies aizpildīt Valsts robežsardzes izsniegtās anketas, kurās viņiem, cita starp arī būs nepieciešams apliecināt to, ka viņi divas nedēļas  pavadīs pašizolācijā. 

Uz prāmja "Romantika borta" ir 476 pasažieri un 152 automašīnas. 203 pasažieri ir Latvijas valstspiederīgie. VP nodrošinās pavadīšanu Lietuvas un Igaunijas pilsoņiem līdz valsts robežai. 

Rīgas osta. Tiek sagaidīts kuģis no Vācijas ar repatriētajiem cilvēkiem.
Rīgas osta. Tiek sagaidīts kuģis no Vācijas ar repatriētajiem cilvēkiem. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Visi pasažieri reisa laikā iztaujāti par veselības stāvokli, vienlaikus informējot par obligātu 14 dienu karantīnas ievērošanu. Pēc "Tallink" Latvija sniegtajām ziņām, šobrīd neviens no reisa pasažieriem nav sūdzējies par veselības problēmām vai jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 simptomiem. 

Visi iesaistītie dienesti kopīgi strādā, lai nodrošinātu stingrus drošības pasākumus, kuģim pietauvojoties ostā. Pasažieru nokāpšana organizēta vairākās plūsmās -

tiem pasažieriem, kuriem slimības simptomi, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) deva iespēju nodot analīzes, nepieciešamības gadījumā sniedzot palīdzību. Pasažieri bez simptomiem un tie, kas nodevuši analīzes, devās mājās, savukārt Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgie, kas ieradušies ar savu personīgo autotransportu, Valsts policijas pavadībā kolonnā tiks eskortēti līdz Latvijas robežai. 

Lai minimizētu nepieciešamību ceļā uz mājām apmeklēt tirdzniecības vietas, uz kuģa īpašā kārtībā tiek organizēta iespēja iegādāties pārtiku un citas preces.

Rīgas osta. Tiek sagaidīts kuģis no Vācijas ar repatriētajiem cilvēkiem.
Rīgas osta. Tiek sagaidīts kuģis no Vācijas ar repatriētajiem cilvēkiem. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Izņēmuma kārtā speciāli noorganizētais prāmja reiss ir viena no retajām iespējām Vācijā palikušajiem Baltijas valstu iedzīvotājiem nokļūt atpakaļ mājās laikā, kad jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības dēļ Latvijā starptautiskie pasažieru pārvadājumi ir apturēti un Polija savas robežas ir slēgusi.

Prāmis no Zasnicas izgāja trešdienas vēlā vakarā. Atļauju šim kuģim izņēmuma kārtā ienākt Rīgas ostā devis Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

"Tallink" nodrošina reisu, ievērojot normatīvo aktu prasības, kas attiecas uz ārkārtējās situācijas izsludināšanu, kā arī atbildīgo institūciju norādījumus veselības jomā.

Prāmju operators sadarbībā ar Igaunijas Ārlietu ministriju otrdienas vakarā nosūtīja "Tallink" kuģi "Romantika" uz Vāciju, lai palīdzētu un nogādātu mājās Igaunijas un Latvijas pilsoņus, kas ir iestrēguši Eiropā slēgto robežu dēļ.

Piekļuvi ostai, kā arī garantiju, ka kuģis netiks pakļauts karantīnai, nodrošina Igaunijas Ārlietu ministrija sadarbībā ar Latvijas un Igaunijas varas iestādēm.

Ierasti "Romantika" kursēja maršrutā Rīga-Stokholma, taču, Latvijai slēdzot robežas starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem, reisus uz Zviedrijas galvaspilsētu prāmis ir pārtraucis.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu