Navaļnijs mudina boikotēt balsojumu par konstitūcijas grozījumiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Viens no redzamākajiem Kremļa kritiķiem Aleksejs Navaļnijs ceturtdien mudināja valsts iedzīvotājus boikotēt balsojumu par prezidenta Vladimira Putina atbalstītajiem konstitūcijas grozījumiem, nosodot plānus balsojumu rīkot pandēmijas laikā.

Putins pie varas Krievijā ir jau 20 gadus, un viņš atbalstījis grozījumus, kas potenciāli ļauj palikt viņam amatā līdz 2036.gadam.

Balsojums par grozījumiem notiks 22.aprīlī, kaut arī tas var tikt atlikts koronavīrusa pandēmijas dēļ, norāda varasiestādes.

Ceturtdien publiskotajā video Navaļnijs mudināja atbalstītājus pasmieties par balsojumu, norādot, ka tas tiks "totāli falsificēts" un ka konstitūcijas labojumiem nebūs juridiska spēka.

43 gadus vecais jurists piebilda, ka balsojuma rīkošana koronavīrusa pandēmijas laikā būs "noziegums pret pensionāriem", jo gados veci cilvēki ir šīs epidēmijas paaugstināta riska grupā.

Navaļnijs apsūdzēja 67 gadus veco Kremļa saimnieku, ka viņš cenšas apmuļķot Krievijas pilsoņus ar šiem grozījumiem, kas ļaus viņam atvirzīt prezidenta termiņu skaitīšanu atpakaļ uz nulli.

"Visi zina, ka vienam cilvēkam pirmais prezidentūras termiņš var būt tikai vienu reizi, tāpat kā var būt tikai viena pirmā mīlestība, pirmais bērns un pirmā sirdstrieka," sacīja Navaļnijs.

Krievijas pilsoņiem nav jāpiedalās 22.aprīļa balsojumā, bet gan reģionālajās vēlēšanās septembrī un tad jābalso, lai Kremļa partija "Vienotā Krievija" zaudē varu, uzvēra opozicionārs.

Putins daudzkārt noliedzis, ka gribētu palikt prezidenta amatā pēc 2024.gada un atbalstīja grozījumu, kas ierobežo iespēju ieņemt prezidenta amatu tikai divus termiņus.

Tomēr pagājušajā nedēļā viņš negaidīti atbalstīja pēdējā brīdī pirmās kosmonautes sievietes Valentīnas Tereškovas iesniegto konstitūcijas grozījumu, kas paredz dzēst līdzšinējos Putina pilnvaru termiņus un sākt to uzskaiti no jauna.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu