Latvijas iedzīvotāji no Āzijas, Āfrikas un Austrālijas varētu pulcēties arī kaut kur Rietumeiropā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Paula Čurkste/LETA

 Paralēli repatriantu pulcēšanās vietai Turcijā, Stambulā, plāno līdzīgu vietu valstspiederīgajiem no Āzijas, Āfrikas un Austrālijas izveidot arī kādā Rietumeiropas valstī, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs atzina, ka jau tagad ir skaidrs par nepieciešamību organizēt papildu reisus no Stambulas, lai valstspiederīgos nogādātu mājās, tāpēc ministrija paralēli tam risina jautājumus par papildu pulcēšanās vietas izveidi kādā no Rietumeiropas valstīm.

Tomēr Rinkēvičs atgādināja, ka gadījumos, ja tiek piedāvāti reisi līdz Viļņai vai Tallinai, tad tos var izmantot, jo Latvijas valstspiederīgajiem pārvietošanās tranzītā caur Lietuvu un Igauniju iespējama līdz 23.martam.

Jau ziņots, ka konsulārajā reģistrā repatriācijai no jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 skartajām valstīm kopumā pieteikušies 4273 Latvijas valstspiederīgie, šorīt sociālajos tīklos paziņoja Rinkēvičs.

Viņš pavēstīja, ka šobrīd ceļā uz mājam vai tikko ieradušies Latvijā - no Eiropas - 2838 valstspiederīgie, Āzijas, Āfrikas, Austrālijas - 1082, no Dienvidu un Ziemeļamerikas - 353.

Rinkēvičs šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" atzina, ka repatriācijai piesakās valstspiederīgie, kuri no Latvijas izceļojuši dažādu iemeslu dēļ. Protams,

lielākā daļa ir studenti, kuriem apturētas mācības, kā arī tūristi un cilvēki, kuri devušies komandējumos un darba braucienos.

"Jāatzīst, ka starp reģistrētajiem ir reemigranti. Daudzi diskutē, vai nepieciešams sniegt šādu atbalstu, bet mēs stingri iestājamies, ka Latvijas valstij saviem valstspiederīgajiem ir jāsniedz jebkāda veida palīdzība," piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka Ārlietu ministrija (ĀM) ārzemēs "iestrēgušo" Latvijas valstspiederīgo repatriācijas operāciju plāno pabeigt līdz 27.martam, vakar paziņoja Rinkēvičs.

Ministrs sociālajā tīklā "Facebook" norāda, ka valstspiederīgo repatriācijas operācija ir plašākā šāda veida akcija Latvijas valsts vēsturē. 

Patlaban Latvija organizējot atgriešanās reisus no tām pilsētām, kurās saskaņā ar ĀM informāciju ir liels skaits Latvijas valstspiederīgo.

ĀM mērķis esot palīdzēt visiem, kas reģistrējušies Konsulārajā reģistrā vai pieteikušies ĀM vai vēstniecībās, atgriezties pēc iespējas ātrāk.

Ministrs aicina Latvijas valstspiederīgos apbruņoties ar pacietību, savstarpēju sapratni un sadarbošanos.

"Mēs centīsimies pabeigt repatriācijas operāciju līdz 27.martam. Es aicinu visus izmantot katru iespēju, kāda parādās. Ja tas ir lidojums caur kādu pilsētu un tālāk tranzīts uz Latviju, tad izmantojiet to! Lūdzu, sekojiet ministrijas informācijai par ieceļošanas un tranzīta ierobežošanas pasākumiem, ko ievieš Eiropas un pasaules valstis, arī tā ir mainīga," norāda Rinkēvičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu