Sāk īstenot šonedēļ hakatonā uzvarējušu ideju par sejas aizsargmasku izgatavošanu ar 3D printeri (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Šonedēļ Rīgā notikušajā hakatonā "HackForce" uzvarējusi ideja par sejas aizsargmasku izgatavošanu ar 3D printeru palīdzību, un idejas autori jau sākuši masku ražošanu, lai jau tuvākajās dienās tās varētu piegādāt mediķiem, aģentūrai LETA pavēstīja idejas attīstītājs, uzņēmuma "Baltic3D" līdzīpašnieks Didzis Dejus.

Uzņēmējs aģentūrai LETA skaidroja, ka iniciatīvas mērķis ir pašreizējos apstākļos nodrošināt visiem nepieciešamos sejas aizsargus, kuri ļautu samazināt potenciālo inficēšanās risku, piemēram, pieskaroties sejai.

Dejus norādīja, ka šīs iniciatīvas izveidē viņam savu viedokli sniegusi Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece. Produkta izstrādē tā autori konsultējās ar ārstiem par gan par kvalitāti, gan arī par to, kā tos dezinficēt. Tiesa gan, pagaidām aizsargmasku sertifikācija nav veikta. "Es uz šo situāciju raugos kā uz kara apstākļiem. Mēs nestrādājam pie parasta produkta, ko varētu palaist miera laikos," norādīja Dejus, skaidrojot, ka tāpēc patlaban sertifikācijas jautājumi ir sekundāri. 

Dejus skaidroja, ka šādas aizsargmaskas ir īpaši nepieciešami medicīnas personālam. Tāpēc uzņēmējs jau ir iesaistījies sarunās ar ģimenes ārstiem par pirmo 60 aizsargu piegādi. "Mēs arī apzinām uzņēmumus, kas varētu ražot šo produktu, tostarp arī tipogrāfijas un lāzergrieztuves," sacīja Dejus, norādot, ka "Baltic3D" šajā situācijā ir uzņēmies koordinatora lomu. 

Aizsilniece aģentūrai LETA sacīja, ka šāda veida sejas aizsargs ir labāks nekā parastā sejas aizsargmaska, jo to var dezinficēt un lietot atkārtoti, kamēr parastā sejas aizsargmaska ir derīga tikai uz divām stundām, pēc kurām tā pārstāj būt efektīva.

Kā ziņots, hakatonā darbojās 27 komandas, bet kopumā projektam dažādās lomās pieslēgušies bija teju 700 dalībnieki no 18 dažādām pasaules valstīm. Projektu autori ar mentoru palīdzību izstrādāja idejas un risinājumus koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzes mazināšanai.

Projekti izstrādāti četrās būtiskākajās nozarēs, kurām patlaban nepieciešama palīdzība un ātri integrējami risinājumi - medicīna un veselības aprūpe, koronavīrusa krīzes risinājumi, izglītība, kā arī ekonomika un uzņēmējdarbības atbalsta projekti.

Hakatona rīkotāji informēja, ka naudas balvu fonds bija 39 000 eiro, kuru savā starpā sadalīja daudzsološākās idejas un izmantos ideju tālākai attīstībai.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu