Bijušajam "FIZMIX Eksperiments" dalībniekam konkurss ietekmējis nākotnes profesijas izvēli

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jānis Ozoliņš AS “Latvenergo” organizētajā fizikas erudīcijas konkursā 8. un 9. klašu skolēniem “FIZMIX Eksperiments” piedalījās aptuveni pirms desmit gadiem, kad tā nosaukums bija “eXperiments”. Šobrīd Jānis ir AS “Sadales tīkls” elektromontieris jau četrus gadus un paralēli papildina savas zināšanas Rīgas Tehniskajā universitātē elektrotehnikas jomā. Jānis atzīst, ka dalība konkursā lielā mērā ietekmēja profesijas izvēli.

Ar komandu Jānis no Sikšņu pamatskolas konkursā izcīnīja 1.vietu Vidzemes reģionā un 6.vietu Latvijā. “Konkursa uzdevumu bija ļoti daudz, atceros, ka gatavojoties mēs pat brīvdienās gājām uz skolu un pildījām visādus uzdevumus, meklējām atbildes un rēķinājām. Liels prieks, ka izdevās iegūt pirmo vietu Vidzemē, jo komandu konkurence bija diezgan sīva. Priekš Latvijas mēroga mazliet pietrūka, varēja just, ka citas skolas bija līmeni pārākas par mums. Atceros, ka mēs piedalījāmies tajā gadā, kad pirmo reizi konkursa fināla tiešraidi rādīja kanālā LNT, tas arī šķita  piedzīvojums,“ atminas Jānis.

Foto: Publicitātes foto

 “Konkurss manā dzīvē bija ļoti vērtīga pieredze. Pirmkārt, tas lielā mērā ietekmēja manu profesijas izvēli. Otrkārt, tas ir veids, kā skolēnam ļaut iemācīties nozīmīgas lietas rotaļas veidā. No konkursa uzdevumiem atceros, ka bija jādomā, kā ar fizikas palīdzību kādai profesijai atvieglot un padarīt drošu ikdienu. Mūsu variants bija elektromagnētiski zābaki, kas strādā uz mehāniskā spiediena impulsiem, ieslēdzot un atslēdzot zābakos iestrādātus elektromagnētus, kā rezultātā darbs uz metāla jumtiem kļūst drošāks un būtiski tiek samazināts risks nokrist no jumta. Nu kur vēl ko tādu var izdomāt, ja ne šāda veida konkursā? Manuprāt, ideja ģeniāla!”

Jānim tehnika un dažāda veida elektroierīces allaž ir bijušas tuvas, būdams pavisam mazs, mīlēja izjaukt vecus tosterus un dažādas citas ierīces, kas gadījās Jāņa ceļā. Šī interese nav pazudusi arī šodien, Jānim joprojām patīk montēt, lodēt un spēlēties ar vadiem un iekārtām.

Pamatskolā Jānim ļoti paveicies ar fizikas skolotāju Sarmīti Grantu, kura prata rotaļīgi, aizrautīgi un vienkārši izskaidrot un parādīt lietas, tā, lai skolēniem ir gan interesanti, gan pamācoši. Tas arī raisījis padziļinātu interesi par fiziku jau skolas laikā. Jānis Ozoliņš: “Mūsu fizikas skolotāja nebaidījās eksperimentēt un mums lietas parādīt reālajā dzīvē. Tas vienmēr lika ar aizrautību piedalīties stundās, jo nekad nevarēja zināt kāda tā izvērtīsies. Vienreiz mūsu stundā gadījās pat nopludināt klasi, jo eksperiments izvērsās negaidīti. Skolotāja prata pasniegt nopietnas lietas jautrā gaisotnē.”

Pēc pamatskolas Jānis devās uz Rīgas Tehnisko koledžu, kur apguva elektroniku un ieguva elektrotehniķa kvalifikāciju. Kvalifikācijas praksi aizvadīja AS “Sadales tīkls”, un, tā kā Jānim bija labas sekmes, viņš ieguva gan Eiropas, gan uzņēmuma stipendiju, kas bija dzinulis turpināt attīsties un veidot karjeru tieši energoapgādes jomā. Šobrīd Jānis iegūst bakalaura grādu Rīgas Tehniskajā universitātē.

 “Mana ikdiena ir cieši saistīta ar elektrību, katru dienu strādāju AS “Sadales tīkls” aizsargjoslās, veicot esošo elektrolīniju un transformatoru apakšstaciju remontu, uzturēšanu un izbūvi. Man savs darbs patīk, lai arī vienmēr jau ir vēlme attīstīties un izaicināt sevi, bet visam savs laiks.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu