Pirmās 5000 viedierīces pie skolēniem nonāks nākamās nedēļas beigās (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Telefons. Ilustratīvs attēls.
Telefons. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Valsts un mobilo pakalpojumu operatoru sagādātās 5000 viedierīces pie skolēniem varētu nonākt nākamās nedēļas beigās, vienlaikus Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieļauj, ka skolēnu, kam nepieciešams atbalsts, varētu būt vairāk.

Kā aģentūrai LETA atklāja IZM, pašvaldībām ir aktīvāk jāiesaistās skolēnu atbalsta procesā, nodrošinot skolas un izglītojamā gatavību attālinātajam mācību procesam, kas sāksies jau jaunnedeļ.

Saskaņā ar IZM veikto pamata un vidējās vispārējās izglītības iestāžu aptauju, Latvijā ir aptuveni 3% jeb 5000 skolēnu, kuriem mājās nav ne datora, ne viedtālruņa ar interneta pieslēgumu, kas nozīmē, ka šie skolēni nevar pilnvērtīgi piedalīties attālinātajā mācību procesā. Lai šo problēmu operatīvi risinātu, pamatojoties uz aptaujas datiem, IZM uzrunāja telekomunikācijas un sakaru nozares uzņēmumus.

Atbilstoši valdības lēmumam skolēni saņems 2266 mobilo pakalpojumu operatora "Latvijas Mobilais telefons" un 3000 uzņēmuma "BITE Latvija" piegādātās viedierīces - planšetes un viedtālruņus. Plānots, ka planšetes saņems 1.-5. klašu skolēni, bet viedtālruņus - 6.-12. klašu skolēni.

IZM uzsvēra, ka abi operatori nodrošinās šīm iekārtām arī bezmaksas zvanu un interneta pieslēgumu. Izmaksas tiek segtas no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 203 160 eiro apmērā un IZM budžeta - 233 572 eiro apmērā. Tāpat daļu no viedierīcēm uzņēmumi dāvina, jo vienas viedierīces izmaksas vidēji esot 120 eiro.

Pēc iekārtu iegādes un dāvinājuma pieņemšanas tās plānots nodot bez atlīdzības pašvaldību un skolu īpašumā. Plānots, ka tās pie skolēniem nonāks nākamās nedēļas beigās.

Savukārt mobilais operators "Tele 2" vēstulē ministrijai paudis gatavību nodrošināt bezlimita mobilā interneta piešķiršanu saviem klientiem, lai mācības varētu sekmīgi noritēt attālināti, informēja ministrijā.

Iespējams, ka nepieciešamība pēc viedierīcēm, sākoties attālinātajam mācību procesam, var pieaugt, tāpēc IZM aicina pašvaldības iesaistīties šī jautājuma risināšanā.

Jau ziņots, ka vecumposmā no 1.-5.klasei bērnu, kuriem nav nekādu viedierīču, ir nedaudz vairāk par 3000 jeb 3,6% no kopējā skaita, 6.-9.klasē tie ir gandrīz 2000 jeb 2,8% no kopējā skaita, bet posmā no 10.-12.klasei - 361 jeb 1,22% no kopējā skolēnu skaita.

IZM veiktās aptaujas dati liecina, ka skolās, kurās bērnu skaits ir mazāks par 100 skolēniem, viedierīču trūkums ir procentuāli lielāks - to nav vidēji ap 4,5% skolēnu, savukārt vidēji valstī tie ir 2,9%.

Valdība ir nolēmusi skolās un augstskolās mācības organizēt attālināti. Tāpat nolemts, ka pirmsskolas izglītības iestādēm un iestādēm, kas nodrošina bērnu uzraudzības pakalpojumu, jānodrošina dežūrgrupu darbība, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu pirmsskolas pakalpojumu sniegšanu vecākiem, kas paši nevar nodrošināt bērnu pieskatīšanu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu