Vai ar prāmjiem iebraukušos netestē? Facebook ierakstā melo un ceļ paniku (10)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Vairāki tūkstoši cilvēku Facebook dalījušies ar ziņu, ka atbildīgās iestādes it kā melo par koronavīrusa pārbaužu veikšanu tiem cilvēkiem, kas ierodas Latvijā ar prāmjiem no Vācijas. Par nepatieso ziņu policijā ierosināta pārbaude. 

Liepājas pašvaldībā norāda – tā ir viltus informācija un Liepājā tiešām Covid-19 testi kopš 17.marta tiek veikti pilnīgi visiem ar prāmjiem iebraukušajiem pašažieriem. Tā gan nenotiek Rīgā un Ventspilī – tur jau sākotnēji atbilstoši spēkā esošajam algoritmam bija predzēts testēt cilvēkus ar slimības simptomiem.

Ziņu, ka iestādes melo un patiesībā neviens pasažieris nav pārbaudīts, izplatījis kāda Kristofera Grebera profils, kurš tagad ir dzēsts. “Mediji un valsts ierēdņi mums visiem melo,” viņš rakstījis – esot solīts, ka pārbaudes veiks visiem, bet testēts neesot neviens.

“Tā ir simtprocentīga melu ziņa. Visi pasažieri tika pārbaudīti,” Re:Check sacīja Liepājas domes sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne. Ieraugot viltus ziņu, pārbaudīti uz prāmja esošo cilvēku saraksti – ar šādu vārdu un uzvārdu neviena nav bijis.

Gan noziņojām policijai, gan operatīvi saslēdzāmies un saspiedām “report” par viltus ziņu arī Facebook, stāsta Lazdāne. Sociālais tīkls gan ziņu, gan profilu, kas arī visticamāk bijis viltots, dzēsuši. Tas, kā var ziņot Facebook par melīgām ziņām, redzams te.

Valsts policijā Re:Check sacīja, ka par šo gadījumu ierosināta pārbaude.

Pēc Grebera Facebook ieraksta iesaistījies portāls Liepājniekiem.

Foto: Facebook

Tas savā Facebook raksta, ka nepatiesās ziņas izplatītājs savu stāstu vairākkārt mainījis – vispirms paudis, ka uz šī kuģa strādā, tad, ka ar prāmi ieradies kāds viņa kolēģis, kurš neesot pārbaudīts.

Foto: Re:baltica

Liepāja, testējot pilnīgi visus 17. un 19. marta reisu pasažierus – kopumā ap 150 cilvēku, rīkojusies pat piesardzīgāk nekā varēja, Re:Check apstiprināja Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārstāve Līga Ratniece-Kadeģe. Cilvēki varēja atteikties, bet tādu neesot bijis. Testi netika veikti vairumam kravas auto šoferu, jo viņi netiek kvalificēti kā pasažieri, savukārt kuģu apkalpei testi nav veikti, jo viņi no tiem nenokāpj, skaidroja Ratniece-Kadeģe. Līdzīgi plānots rīkoties arī 24. un 27.martā, kad no Vācijas Liepājas ostā iebrauks vēl divi prāmji. Pēc viņa teiktā, Liepāja esot gatava papildu izmaksas par testiem segt no pašvaldības budžeta.

Piektdienas naktī repatriācijas prāmis no Vācijas ieradās arī Rīgas ostā. Uz tā bija gandrīz 500 cilvēku, no kuriem ap 200 – Latvijas iedzīvotāji. Šajā gadījumā testi tika veikti cilvēkiem, kuriem bija slimības simptomi. Ventspilī, kur ienāca prāmis no Zviedrijas, nevienam cilvēkam simptomu un sūdzību neesot bijis, tāpēc testi nav veikti.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu