Rīgas reģiona iedzīvotājiem ar viegliem Covid-19 simptomiem pašiem ar auto jāierodas analīžu veikšanas punktos (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

No pirmdienas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) vairs nebrauks uz mājām pie Rīgas reģiona iedzīvotājiem koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 analīžu paraugu savākšanai, savukārt pacientiem bez personīgās automašīnas tiek ieteikts palikt mājās, iepriekš žurnālistiem pavēstīja amatpersonas.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) paziņoja, ka turpmāk Rīgas reģiona iedzīvotājiem, kuri pēdējo 14 dienu laikā ir atgriezušies no ārzemēm un kuriem ir parādījušies viegli Covid-19 raksturīgi simptomi, vairs nebūs iespējas izsaukt NMPD brigādi uz savu dzīvesvietu, lai paņemtu paraugu Covid-19 analīžu veikšanai.

Tā vietā šiem pacientiem vajadzēs doties uz kādu no Rīgas reģionā esošajiem analīžu nodošanas punktiem ar savu personīgo automašīnu.

Patlaban var doties uz četrām teltīm, kur var nodot analīzes. Divas no tām ir Latvijas Infektoloģijas centrā, viena - pie Biķernieku trases, bet vēl viena atrodas Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā. 

"Kādam brīdim ar šo jaudu būs gana, bet nepieciešamības gadījumos varētu atvērt vēl teltis," klāstīja ministre.

Vaicāta, ko darīt pacientiem, kuriem nav personīgās automašīnas, NMPD direktore Liene Cipule norādīja, ka šai pacientu grupai jebkurā gadījumā jāturpina ārstēšanās mājās, un, izzūdot simptomiem, būs jāveic testi, kas apliecinātu to, ka viņiem nav Covid-19.

Tas nozīmē, ka pacientiem ar viegliem simptomiem nav jāveic tests, jo tas nemaina to, vai pacients tiks galā ar simptomiem labāk vai sliktāk, skaidroja Cipule. Ja viņiem nav transporta, tad, lai neapdraudētu pārējo sabiedrību, viņiem būtu ieteicams palikt mājās, savukārt gadījumā, ja šiem pacientiem paliek sliktāk, ģimenes ārsts pieteiks NMPD izsaukumu un pacients tiks stacionēts.

Lai gan Pasaules Veselības organizācija rekomendē monitorēt iedzīvotājus, tomēr netiek uzskatīts, ka jātestē pilnīgi visi, norādīja NMPD direktore.

Viņķele arī informēja, ka, sākot ar pirmdienu tiks veikti plānotie testi sociālās aprūpes centros - gan to iemītniekiem, gan tur strādājošajiem. Vienlaikus slimnīcās jau tagad tiek testēti cilvēki ar smagām respiratorajām slimībām un drīzumā tiks sākta medicīnas darbinieku testēšana, prioritāri sākot ar universitāšu slimnīcās strādājošajiem.

Tāpat tiek plānots paplašināt testa aptveri tieši uz riska grupām, proti, cilvēkiem gados un iedzīvotājiem ar blakus slimībām, kas varētu sagādāt dzīvībai bīstamus draudus Covid-19 saslimšanas gadījumā, norādīja Viņķele.

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Līdz šim Covid-19 saslimušo skaits Latvijā sasniedzis 139, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu