Levits atbalstītu Satversmes 81.panta atjaunošanu mūsdienīgā redakcijā (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Ārkārtas situācijas apstākļos Valsts prezidents Egils Levits atbalstītu Satversmes 81.panta atjaunošanu mūsdienīgā redakcijā.

Levits intervijā Latvijas Radio atkārtoti pauda viedokli, ka Saeima, kurā strādājošie pēc deputāta Artusa Kaimiņa inficēšanās ar Covid-19 ir bijuši spiesti uz divām nedēļām pašizolēties, pašlaik ir rīcībspējīga, pat strādājot attālināti.

Tomēr prezidents būtu gatavs atbalstīt 81.panta atjaunošanu, gan uzsverot, ka šāda izšķiršanās ir Saeimas atbildība. Minētais Satversmes pants no pamatlikuma tika izslēgts pirms vairāk nekā desmit gadiem un noteica, ka laikā starp Saeimas sesijām Ministru kabinetam ir tiesība, ja neatliekama vajadzība to prasa, izdot noteikumus, kuriem ir likuma spēks.

Levits domā, ka Saeimas darba nodrošināšana attālināti esot tehnisks jautājums, jo ir dažādas platformas, kur vienlaicīgi var pieslēgties "diezgan daudzi cilvēki", lai darbs varētu ritēt videokonferences režīmā un balsošana notiktu, piemēram, paceļot roku.

Kādi ir Covid-19 simptomi?

Prezidents piekrita, ka ārkārtas situācijas laikā Saeimai būtu jēga lemšanu par būtiskiem jautājumiem atlikt, piemēram, šādā situācija nelemt par administratīvi teritoriālo reformu.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) LTV pastāstīja, ka parlamenta prezidijs kopā ar administrāciju aktīvi meklējot attālināta darba platformas.

Par Saeimas darba pamainīšanu ārkārtas situācijas apstākļos jau esot ticis lemts arī politiski, bet pagājušajā nedēļā politiķi par izmaiņām nav spējuši vienoties, stāstīja Mūrniece, kura cer, ka tagad tomēr deputāti kļūs pretimnākošāki, lai, piemēram, vienotos par mazāku kvorumu un pāreju uz darbu interneta platformās.

Mūrniece pastāstīja, ka kopš Kaimiņa inficēšanās divās Saeimas ēkās ir veikta dezinfekcija un turpinās deputātu testēšana uz infekciju. Cik zinot Mūrniece, nevienam deputātam analīzes līdz šim nav bijušas pozitīvas.

Savukārt Levits piebilda, ka valsts vara kopumā ir gatava attālinātam darbam, bet varas atzariem ciešāk jāsadarbojas. Šodien iecerēts vienoties par to, kādā veidā valsts strādā ārkārtas situācijā, piebilda politiķis.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu