Lidosta "Rīga" apturēs investīcijas un samazinās darbinieku skaitu (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Starptautiskā lidosta "Rīga".
Starptautiskā lidosta "Rīga". Foto: Paula Čurkste/LETA

Starptautiskā lidosta "Rīga" valstī ieviestās ārkārtējās situācijas dēļ saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu apturēs investīcijas un būtiski samazinās darbinieku skaitu, informēja lidostā.

Jau patlaban vairāk nekā 500 lidostas darbiniekiem ir noteikta dīkstāve, saglabājot darba samaksu, līdz valstī izsludinātā ārkārtējā stāvokļa pašreizējam beigu termiņam - 14.aprīlim. 

Jau patlaban vairāk nekā 500 lidostas darbiniekiem ir noteikta dīkstāve, saglabājot darba samaksu, līdz valstī izsludinātā ārkārtējā stāvokļa pašreizējam beigu termiņam - 14.aprīlim. 

Kopumā lidostā "Rīga" patlaban strādā 1200 darbinieku, sacīja Karnīte. 

Tomēr aplēses liecina, ka uzņēmumam līdz jūnijam nāksies būtiski samazināt darbinieku skaitu, par kura apmēru valde lems, pārskatot nepieciešamos resursus un darbinieku noslodzes atbilstoši esošajai situācijai, kā arī paredzot optimālu rezervi uzņēmuma pakāpeniskai atjaunošanai pēc krīzes beigām. Šim nolūkam ir sāktas konsultācijas ar Latvijas Lidostu darbinieku arodbiedrību.

Karnīte paskaidroja, ka vēl nav izlemts, cik tieši darbinieku nāksies atlaist, bet šāds lēmums varētu tikt pieņemts šīs nedēļas laikā. 

Lai darbinieku skaita samazināšana skartu iespējami mazāku cilvēku skaitu un nebūtu jāsamazina amatalgas, uzņēmuma valde, saskaņojot ar arodbiedrību, no 18.marta līdz šā gada beigām ir apturējusi visus lidostas koplīgumā paredzētos papildu pabalstus un piemaksas darbiniekiem. Pēc krīzes beigām, pie pozitīvas uzņēmuma izaugsmes, valde patur iespēju kompensēt darbiniekiem neizmaksātās piemaksas un pabalstus par šo periodu. 

"Pēdējos gados lidosta "Rīga" bija viens no straujāk augošajiem aviosatiksmes mezgliem Eiropā. Šāds radikāls lēmums - būtiska darbinieku skaita samazināšana - ir pieņemts tikai pēc tam, kad visas citas izdevumu samazināšanas iespējas ir izsmeltas. Taču esošajā bezprecedenta situācijā valdes mērķis ir saglabāt uzņēmuma darbību tādā līmenī, kas, krīzei beidzoties, ļautu operatīvi atjaunot lidostas darbu. Mēs esam pārliecināti, ka tad varēsim aicināt atgriezties darbā," uzsvēra lidostas valde. 

Lidosta "Rīga" arī atkārtoti aicina iekļaut ar lidostas darbību saistītās nozares īpaši atbalstāmo nozaru sarakstā, kā arī lemt par valsta atbalsta piešķiršanu, lai lidostai pietiktu resursu nodrošināt darbību šajā periodā, kā arī atjaunot darbību pilnā apmērā, krīzei noslēdzoties. 

Uzņēmuma valde atgādināja, ka lidosta "Rīga" ir stratēģiski svarīgs transporta mezgls, kuram ir būtiska nozīme un ietekme uz valsts ekonomiku kopumā, un ir svarīgi nodrošināt uzņēmuma spēju atjaunot darbību pēc krīzes beigām. 

Jau ziņots, ka līdz ar ārkārtējās situācijas pasludināšanu Latvijā ir aizliegti starptautiskie pasažieru lidojumi un līdz ar to lidosta "Rīga" strādā minimālā apjomā - notiek vien atsevišķi kravu lidojumi un repatriācijas reisi tautiešu atgriešanai Latvijā. 

Pagājušajā gadā lidosta "Rīga" apkalpoja 7,798 miljonus pasažieru, kas ir par 10,5% vairāk nekā 2018.gadā.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs. No lidostas "Rīga" ziemas sezonā iespējams doties uz vairāk nekā 70, bet vasaras sezonā - uz vairāk nekā 100 galamērķiem, ko nodrošina 20 aviosabiedrības.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu