Vai astmas slimnieki ir lielāka "Covid-19" riska priekšā? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Astma
Astma Foto: depositphotos.com

Ar astmu pasaulē slimo ļoti daudz cilvēku, tāpēc īsti vietā tagad būtu jautājums, vai jaunais koronavīruss astmas slimniekiem ir lipīgāks un bīstamāks? 

Aktieris Idriss Elba, kuram nesen tika diagnosticēts “Covid-19", cieš no astmas un nesenā tiešraidē atzina, ka tas viņu uztrauc. Pasaules Veselības organizācija astmas slimniekus iekļāvusi paaugstināta riska kategorijā. Tiesa, informācijas par to, kā tieši koronavīruss ietekmē astmas slimniekus, ir ļoti maz. 

“Tādi elpceļu vīrusi kā gripa un rinovīrusi ir biežākais astmas saasinājuma iemesls bērniem un pieaugušajiem. Pagaidām nav īsti skaidrs, kāpēc tā notiek," izdevumam “Newsweek" komentēja alerģiju speciālists Deivids Stukuss. 

Izskatās, ka tādā ziņā koronavīruss nav atšķirīgs no citiem vīrusiem un astmas slimniekus neietekmē smagāk. Tas gan varētu mainīties, pieaugot inficēšanās gadījumu skaitam, kad mēs labāk sapratīsim, kā šī slimība ietekmē cilvēkus. 

Kādā pētījumā, kurā piedalījās 140 hospitalizēti “Covid-19" pacienti, zinātnieki neatrada saikni starp astmu un koronavīrusu. Viņi beigās savā pētījumā secināja, ka alerģiskas slimības un astma nepakļauj cilvēku lielākam riskam inficēties ar jauno koronavīrusu. Tiesa, iepriekšējos pētījumos minēts, ka astmas simptomus var palielināt citi koronavīrusi. 

Eksperti jebkurā gadījumā iesaka astmas slimniekiem būt īpaši uzmanīgiem un līdz minimumam mazināt iespēju saslimt ar jebkuru elpceļu slimību. 

“Astma vai cita hroniska plaušu slimība palielina risku, ka “Covid-19” simptomi vai sekas varētu būt smagākas," komentēja ārsts Alberts Rizzo. 

Tieši tāpēc tagad Rizzo saviem pacientiem ar hroniskām plaušu kaitēm iesaka īpaši rūpīgi ievērot higiēnu un sociālo distancēšanos. Tomēr astmas slimniekiem nevajadzētu pārtraukt lietot savus medikamentus vai pašrocīgi pieņemt kādus mērus. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu