Ne tikai virsmu dezinficēšanai: pārsteidzoši ūdeņraža pārskābes lietojumi (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Laikā, kad pasaulē plosās COVID-19 vīruss, viens no svarīgākajiem soļiem, kā pasargāt sevi un apkārtējos no saslimšanas, ir virsmu dezinficēšana. Ūdeņraža pārskābe ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem virsmu attīrīšanā, taču tai ikdienas darbos ir vēl daudzi un dažādi lietojumi. 

Pirms sākās vīrusa COVID-19 uzliesmojums, daudzi ūdeņraža pārskābes pudelīti mājas aptieciņā glabāja tikai brūču dezinficēšanas nolūkiem. Nu šī aktīvā viela ir ieguvusi vēl vienu izmantojumu, proti, tā lieliski iznīcina patogēnus vidē. Portāls "HowStuffWorks" atklāj, kur vēl var noderēt ūdeņraža pārskābe.

Ņem vērā - raksts attiecas uz aptiekās iegādājamo ūdeņraža pārskābi ar 3 līdz 5 % koncentrāciju. 

Attīra apģērbu no sviedru traipiem

Nekas nav nepatīkamāks par dzeltenīgajiem sviedru pleķiem uz baltiem krekliem, kurus bieži vien parastais mazgāšanas līdzeklis nespēj izņemt. Izgatavo savu aktīvo līdzekli - nelielā traukā sajauc ūdeņraža pārskābi un trauku mazgājamo līdzekli un uzklāj to uz dzeltenajiem traipiem. Atļauj tam iedarboties stundu, pēcāk apģērbu mazgā aukstā ūdenī.  

Cīnās ar sakņu puvi

Ūdeņraža pārskābe var veiksmīgi atjaunot norakstāmus augus - aktīvā viela spēj iznīcināt pelējumu, sēnīti, atbaida kukaiņus un potenciāli novērš sakņu bojājumus. Vienkārši uzlej nedaudz līdzekļa uz augsnes, pie auga saknēm - reaģējošās pārskābes skābekļa burbulīši pieķersies auga saknēm un tās attīrīs, turklāt skābeklis piesaistīs augam citus mikroelementus, tādējādi veicinot auga atveseļošanos. 

Foto: Unsplash

Attīra trauku mašīnu

Trauku mašīnā uzkrājas dažādi kaitīgi mikroorganismi, kurus nespēj iznīdēt pat karstais ūdens. Vienkārši uzsmidzini ūdeņraža pārskābi vai uzklāj to ar kokvilnas lupatiņu. Vari pagatavot savu dezinfekcijas un tīrīšanas līdzekli no pārskābes, dzeramās sodas un ēteriskajām eļļām. 

Balina it visu - sākot ar nagiem, beidzot ar flīžu javu

Ūdeņraža pārskābe ir izcils balinātājs - ne velti to plaši izmanto matu balināšanai. Uzklāj šķidrumu uz laukumiem, kurus nepieciešams padarīt baltākus. Tā var gaišināt dzeltenus nagus, flīžu starpās esošo javu, vannu vai pat betona plāksnes uz mājas lieveņa. Nagiem un citiem sīkiem elementiem ņem talkā vates kociņus - ar tiem uzklāj līdzekli uz balināmajām vietām. Ļauj tam iedarboties 15 minūtes un noskalo. Lai uzlabotu rezultātu, atkārto darbību nākamajā dienā. 

Plašākiem laukumiem, piemēram, vannai vai izlietnei, radi pastu no ūdeņraža pārskābes un dzeramās sodas. Uzklāj to uz skartajām vietām, ļauj iedarboties 20 minūtes un notīri ar suku un siltu ūdeni. 

Foto: Unsplash

Noderēs arī kā mutes skalojamais līdzeklis

Pārskābe lieliski tiks galā ar baktērijām un citiem kaitīgajiem mikroorganismiem, kas kaitē mutes dobumam vai zobiem. Radi savu mutes skalojamo līdzekli - glāzē attiecībā pusi uz pusi sajauc ūdeni un mutes skalojamo līdzekli. Ar to minūti skalo muti un izspļauj. To nekādā gadījumā nedrīkst norīt. Šis līdzeklis balinās zobus un dezinficēs muti.  

Pagarina pārtikas produktu mūžu

Tici vai ne, bet ūdeņraža pārskābi drīkst izmantot arī pārtikas produktu uzglabāšanā. Apsmidzini augļus, salātus vai dārzeņus ar ūdeņraža pārskābi. Šķīdumā esošais skābeklis neļaus sažūt salātiem vai dārzeņu un augļu mizām, kā arī aizkavēs pelējuma rašanos. 

Foto: Unsplash

Iznīcina pelējumu un sēnīti

Ūdeņraža pārskābe derēs arī vannasistabas tīrīšanā - uzklāj šķīdumu uz stūriem, spraugām vai malām, kuras klāj pelējums, un atļauj tam iedarboties 15 minūtes. Pēcāk notīri pārskābi ar mitru lupatiņu. Ja šis līdzeklis palīdz brūču tīrīšanā - tas veiksmīgi iznīcinās arī kaitīgos mikroorganismus, kas bojā mēbeles vai mājas konstrukcijas. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu