Ketneru dzimta: Ir labi, ka ir atsauce uz dzimtu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Alise Ketnere
Alise Ketnere Foto: kadrs no video

Kā un vai senču atmiņu pieraksti ietekmē esošos laikus? Lasīšanas veicināšanas projekta "Bibliotēka" izstādes "Dzimtas grāmata" dalībnieki ir apliecinājums tam, ka rakstītā dzimtas vēsture, senas pierakstu klades un dienasgrāmatas var ietekmēt cilvēku dzīvi šodien. Kā piemēru vari minēt Ketneru dzimtas grāmatu, kas atrasta vectēva memuāros un kas kļuvusi par Alises Ketneres iedvesmas un iedrošinājuma avotu mūziķes karjeras veidošanā. Par to vairāk šajā rakstā, kas tapis speciāli TVNET, sadarbībā ar projektu "Bibliotēka".

Grāmata, ko iztulkot izdevies tikai pēc vectēva memuāru izlasīšanas

"Es šo grāmatu nejauši atradu pēc tēva nāves," stāsta Ketneru dzimtas grāmatas glabātāja Alise Ketnere.

“Pārskatot kasti ar vectēva memuāriem un svarīgākajām grāmatām, atradu to iesaiņotu biezos papīros. Tomēr iztulkot šo grāmatu es varēju tikai pēc vectēva memuāru izlasīšanas.”

"Ernests Ketners savos memuāros rakstīja: “Mūzika no mākslām lielākā, tāpēc ka tās iespaids uz cilvēkiem ir vislielākais, visspēcīgākais un vispaliekošākais”. Gan mans vectēvs, gan vectēva biedri bija labi komponisti un viņiem tika solīts veidot karjeru aizjūras zemēs. Tomēr tas aprāvās līdz ar Otrā pasaules kara iestāšanos. Grāmata, ko atradu vectēva mantās, ir nošu grāmata “Ludviga  van Bēthovena uvertīras četrrocīgai klavieru spēlei Hugo Ulriha (1827 – 1872) apdarē”. Šobrīd tā ir kļuvusi par mūsu ģimenes svētu relikviju."

Foto: Ketneru dzimta.

Iedvesma turpināt dzimtas komponistu uzsākto ceļu

"Hugo Ulriha liktenis sasaucas ar manu senču likteņiem," Alise turpina.

"Uvertīras ir tādas prelūdijas, kas izveido dramatismu. Tā es varētu raksturot arī mūsu dzimtas likteni – tas nav bijis viegls. Tomēr neatkarīgi no tā, ka manas dzimtas cilvēki ir piedzīvojuši likteņa triecienus, viņi vienmēr ir saglabājuši cīņassparu dzīvot un kaut ko sasniegt. Vēsturē manas dzimtas cilvēki ir bijuši vienkārši ļaudis, kas daudz strādājuši. Tāpat kā citi, arī viņi ir piedzīvojuši karus, tomēr, pārnākot mājās, par ar nostrādātām rokām, viņi ir spēlējuši klavieres. Arī Hugo Ulriham bija līdzīgi – neatkarīgi no tā, kādi bija dzīves pārbaudījumi, viņš atrada vietu zem saules un kļuva par atzītu komponistu."

"Man pašai šī grāmata sniedz spēku – man ir svarīgi turpināt šo ceļu izcīnīt līdz galam. Arī es rakstu mūziku, komponēju mūziku, esmu uzvarējusi dažādos konkursos. Mana vectēva memuāri nostiprināja manī spēku iet šo mūzikas ceļu."

"Ir labi, ka ir tāda atsauce uz dzimtu," saka Alise Ketnere. "Kad es dzirdu to mūziku, kas ir ietekmējusi manu dzimtu, es saprotu kāpēc mani virza uz priekšu."

Video: Ketneru dzimta "L. van Bēthovena uvertīras četrrocīgai klavieru spēlei Hugo Ulriha apdarē".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu