75% Krievijas iedzīvotāju padomju laikmetu uzskata par labāko valsts vēsturē (28)

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Trīs ceturtdaļas Krievijas iedzīvotāju padomju laikmetu uzskata par labāko valsts vēsturē, savukārt 18% šādam vērtējumam nepiekrīt, konstatēts Levadas centra aptaujā, kas publicēta laikrakstā "Vedomosti".

Vārdi "padomju laikmets" aptaujātajiem visbiežāk asociējas ar stabilitāti un drošību par nākotni (16% atbilžu), labu dzīvi valstī (15%) un personīgo dzīvi - bērnību, jaunību, vecākiem (11%).

Negatīvi vērtējumi parādās krietni retāk - par deficītu, rindām un taloniem atceras 4% aptaujāto, par dzelzs aizkaru, stagnāciju un represijām - pa 1% attiecībā uz katru no šīm parādībām.

65% Krievijas iedzīvotāji nožēlo PSRS sabrukumu, tikpat daudzi uzskata, ka no tā varēja izvairīties. 26% aptaujāto pauduši pretēju vērtējumu abos jautājumos.

Kā norāda puse to, kuriem ir žēl PSRS sabrukuma, nepatiku viņiem raisa tas, ka ir zaudēta piederības sajūta lielai valstij. 49% nožēlo, ka ir izjukusi vienota ekonomikas sistēma, vairāk nekā trešdaļa nožēlo pieaugušo neuzticību un atsvešinātību.

Tomēr "atgriezties uz ceļa, pa kuru virzījās Padomju Savienība", vēlas vien 28% Krievijas iedzīvotāju.

58% iestājas par "savu īpašo ceļu", kas būtu ejams valsts attīstībā, bet katrs desmitais uzskata, ka Krievijai būtu jāorientējas uz Eiropas variantu.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu