Kā ūdens, ziepes un roku dezinficētājs uzveic Covid-19 un citus vīrusus (2)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Sociālā distancēšanās un regulāra roku mazgāšana ir divi galvenie ieteikumi, kā mazināt Covid-19 izplatību, kamēr pret to nav izveidota vakcīna. Kā tas var būt, ka tik vienkāršai lietai kā roku mazgāšanai vai dezinficēšanai ir tik liela ietekme?

Turklāt tīras rokas palīdz izvairīties ne tikai no jaunā koronavīrusa, kas izraisa Covid-19, bet arī citiem vīrusiem, norāda raidorganizācija CNN.

"Cilvēku vidū regulāri izplatās četri koronavīrusi. Tie aktivizējas gandrīz katru gadu," norāda Pitsburgas Universitātes Bērnu slimnīcas virusologs Džons Viljamss. "Tie lielākoties izraisa saaukstēšanos. Apmēram trešdaļa saaukstēšanās gadījumu ir šo vīrusu izraisīta. Tās cilvēkus nenogalina."

Koronavīrusi nav vienīgie vīrusi, kuri nepārdzīvos kārtīgu roku mazgāšanu. Tā tiks galā arī ar gripas un cilvēka metapneimovīrusu, kas izraisa plaušu karsoni.

Atbilde uz to, kāpēc mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļi ir tik iedarbīgi, slēpjas vīrusu uzbūvē.

Silts ūdens un ziepes

Palikti zem mikroskopa, koronavīrusi izskatās tā, it kā tiem būtu dzelkšņi - kā kronis, no kā radies to nosaukums. Zem "kroņa" atrodas vīrusa ārējais lipīdu apvalks. Tā ir taukaina substance, ko ziepes efektīvi noārda.

"Ja jūs mēģinātu nomazgāt taukainu šķīvi ar ūdeni vien, tauki paliktu, kur bijuši," skaidro Viljamss. "Lai izšķīdinātu taukus, nepieciešamas ziepes. Ziepes un spirts ļoti, ļoti efektīvi spēj izšķīdināt vīrusa taukaino lipīdu apvalku."

Apvalka izšķīdināšana "deaktivizē" vīrusu - tas vairs nevar iekļūt cilvēka šūnās.

Foto: Pixabay

Ziepju molekula sastāv no galvas un astes. Galva ir uzņēmīga pret ūdeni, bet astes daļa to atgrūž, vienlaikus pievelkoties taukiem. Cenšoties aizvirzīties no ūdens un vienlaikus pievelkoties vīrusa taukainajam apvalkam, ziepes pārrauj vīrusu kopā saturošo slāni. Tas vairs nav dzīvotspējīgs.

Vislielāko efektu iespējams panākt tad, ja roku mazgāšanā izmanto siltu ūdeni un ziepes rokās kārtīgi saputo. Rokas jānomazgā pilnībā - arī pirkstu starpas un zem nagiem. Rokas jāmazgā vismaz 20 sekundes. 

"Burbuļi un putas burtiski uzlasa mikroorganismus un aizskalo tos prom," skaidro Vanderbilta Universitātes Medicīnas fakultātes profilaktiskās medicīnas profesors Viljams Šafners.

Roku dezinfekcijas līdzekļi

Spirtu saturoši roku dezinfekcijas līdzekļi var būt tikpat efektīvi kā roku mazgāšana, bet tikai tādā gadījumā, ja tiek lietoti pareizi, uzsver Šafners.

"Tajos jābūt vismaz 60% spirta," viņš norāda. "Spirts ir tas, kas nogalina vīrusus."

Jālieto pietiekami liels līdzekļa daudzums, lai plaukstas noklātu pilnībā, ieskaitot pirkstu starpas un plaukstu virspusi. Spirts iznīcina mikroorganismu apvalkus, taču tas iespējams tikai tad, ja tas nonāk tiešā kontaktā ar vīrusiem vai baktērijām.

Tomēr daudzās situācijās roku mazgāšana ar siltu ūdeni un ziepēm ir labāka izvēle.

"Spirts efektīvi nokauj vīrusus, bet tas neko neaizskalo prom," paskaidro Viljamss. "Ja kāds tikko nošķaudījies plaukstā un tur palikušas gļotas, kurās atrodas vīruss, vajadzēs daudz vairāk spirta, lai šādā situācijā deaktivizētu vīrusu."

Tāpēc visefektīvākā stratēģija ir regulāra roku mazgāšana, bet dezinfekcijas līdzekli labāk atstāt gadījumiem, kad rokas uzreiz nav iespējams nomazgāt ar siltu ūdeni un ziepēm.

GALERIJA: Covid-19: kad pasaule paliek uz pauzes

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu