Kazāks: Nodokļu reformu jāturpina īstenot kaut vai daļēji (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ šogad pilnībā atlikt paredzēto nodokļu reformu nebūtu pareizi un tā jāīsteno kaut vai daļēji, otrdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks. 

"Skaidrs, ka visu nodokļu sistēmu revidēt šogad var neizdoties, bet ir atsevišķas lietas, ko var izdarīt. Piemēram, savest kārtībā veselības aprūpes finansējumu vai arī ieviest izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa sistēmā," sacīja Kazāks. 

Viņš norādīja, ka valdībai un Saeimai patlaban ir citas rūpes, taču atsevišķus nodokļu reformas posmus ir iespējams sagatavot. "Ja gada otrajā pusē redzēsim, ka šīs izmaiņas no 1.janvāra ieviest neizdosies, vienmēr spēkā stāšanās datumu var atlikt - par pusgadu vai gadu," pauda Kazāks. 

Latvijas Bankas prezidents norādīja, ka krīzes dēļ reformas pilnībā apturēt nedrīkst un tas attiecas arī uz administratīvi teritoriālo reformu. 

Jau ziņots, ka jaunievēlētā Fiskālās disciplīnas padome, ņemot vērā nenoteikto ekonomisko attīstību un augsto risku līmeni, aicina atlikt nodokļu reformas ieviešanu, kā arī citus fiskāli jutīgus pasākumus līdz situācijas normalizēšanai.

Jaunais padomes sastāvs atzīst, ka pašreizējos ārkārtējos apstākļos, ko izraisījusi slimības Covid-19 pandēmija, situācija ekonomikā ir ļoti mainīga un grūti prognozējama. 

Vienlaikus padome paredz, ka tuvākos mēnešos būs īpaši problemātiski sasniegt Finanšu ministrijas prognozētos izaugsmes indikatīvos rādītājus, budžeta ieņēmumi būs mazāki par plānotajiem un budžeta deficīts pieaugs.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņojis, ka Covid-19 dēļ netiks apturēti Latvijas nodokļu sistēmas uzlabošanas plāni, bet gluži pretēji, tie tiks īstenoti krietni agresīvāk. 

Premjers pauda uzskatu, ka izveidojusies krīze uzrāda būtiskus trūkumus nodokļu sistēmā, it īpaši jautājumā par atvieglotajiem nodokļu režīmiem. Nodokļu uzlabojumi ir jāveic, jo cilvēki, kas nemaksā nodokļus, nav sociāli apdrošināti. Pēc Kariņa minētā, ir netaisnīgi, ka šajā gadījumā viss smagums ir jāiznes tiem, kas maksā visus nodokļus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu