Kazāks: Kritums Latvijas ekonomikā Covid-19 dēļ šogad varētu būt mērāms ar viencipara skaitli (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks Foto: Jānis Škapars/TVNET

Samazinājums Latvijas ekonomikā jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ šogad varētu būt mērāms ar viencipara skaitli, otrdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Precīzu skaitli negribētu saukt, taču tas varētu būt viencipara skaitlis, ar cerību, ka gada otrajā pusē ekonomika sāks atgūties. Ja nesāksies atgūšanās, mīnusi būs lielāki," teica Kazāks. 

Latvijas Bankas prezidents uzsvēra, ka šobrīd gan pasaules valstis, gan arī Latvijas valdība dara visu, lai vīrusa izplatību apturētu un lai šī krīze būtu īstermiņa - divi-trīs mēneši. 

"Pašlaik neviens neprasa ietaupīt, nav nepieciešama budžeta konsolidācija. Gluži pretēji, visas valdības meklē ceļus, kā tērēt pēc iespējas vairāk, lai ekonomiku atdzīvinātu pēc iespējas ātrāk," skaidroja Kazāks.

Viņš norādīja, ka atsevišķas valstis ekonomikas atveseļošanai plāno novirzīt pat 10% no iekšzemes kopprodukta (IKP), Latvijas gadījumā valdības solītie divi miljardi eiro ir aptuveni 6-6,5% no IKP. Patlaban valsts parāds ir 35-36% no IKP un tas, ka parāds pārsniegs 40% no IKP, nekādas fiskālās ilgtspējas problēmas valstij neradīs, skaidroja Kazāks. 

Centrālās bankas vadītājs uzsvēra, ka šobrīd nauda ir pieejama, jo Eiropas Centrālā banka paziņojusi par 750 miljardu eiro pieejamību, kas nozīmē, ka valsts var droši izlaist obligācijas un Eiropas Centrālā banka tās nopirks.

"Šajā situācijā nepieciešams līdzekļus pēc iespējas ātrāk novirzīt uzņēmumiem un iedzīvotājiem. Patlaban atbalsts tiek solīts nozarēm, bet domāju, ka būs jāsāk skatīties arī uzņēmumu dalījumā. Jāskatās, kas notiek ar uzņēmumiem un to apgrozījumu, ja var secināt, ka apgrozījums krītas Covid-19 ietekmē, šādiem uzņēmumiem mērķēti jādala atbalsts," stāstīja Kazāks. 

Viņš piebilda, ka vienlaikus jāvērtē, kā uzņēmums ir darbojies līdz šim, lai nerastos gadījumi, kad uzņēmums, kurš strādāja slikti jau pirms krīzes, nemēģina paildzināt dzīvi, prasot atbalstu uz Covid-19 rēķina. 

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 vīrusa izplatību izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu