Ārstu biedrības vadītāja aicina nekrāpties ar slimības lapām faktiskas dīkstāves laikā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Daudzi darba devēji rosina savus darbiniekus dabūt darba nespējas lapas gadījumos, kad faktiski uzņēmumā ir iestājusies dīkstāve, taču nav pareizi biznesa problēmas risināt uz sociālā budžeta rēķina, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente llze Aizsilniece.

Viņa norādīja, ka Covid-19 pandēmijas laikā daudzi kolēģi vēršas LĀB ar precizējošiem jautājumiem, kādos gadījumos drīkst un kādos nedrīkst izrakstīt darba nespējas lapas, un vai tās pienākas pašizolācijā nonākušiem cilvēkiem. "Diemžēl kolēģi arī zvana par to, ka viņiem pacienti, tai skaitā arī gados jauni, lūdz, lai izdod darba nespējas lapas tāpēc, ka tā ir ieteicis viņu darba devējs, jo citādi viņus atlaidīs," stāstīja Aizsilniece.

Viņa lūdza neizmantot darba nespējas lapas gadījumos, kad uz darbu nav jāiet tāpēc, ka uzņēmumam ir iestājusies dīkstāve. "Es gribētu lūgt darba devējus meklēt citus instrumentus, runāt ar Ekonomikas ministriju, Finanšu ministriju par dīkstāvi. Visi šie likumi tiks pieņemti. Nu neizmantojiet sociālo budžetu, lai risinātu savas biznesa problēmas!" aicināja Aizsilniece.

Viņa atzina, ka ir jāparūpējas par cilvēkiem, lai tie nepaliek bez darba, bet tas jādara nekrāpjoties.

Kā ziņots, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, valstī no 13.marta līdz 14.aprīlim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, tai skaitā apturēti starptautiskie pasažieru pārvadājumi, aizliegti publiski pasākumi un vairāk nekā 50 cilvēku pulcēšanās vienkopus. Minēto ierobežojumu dēļ vairākos biznesos iestājusies dīkstāve un tie cieš zaudējumus.

Saeima pagājušajā nedēļā pieņēma pieņēma speciālu likumu, kurā ietverts plašs valsts atbalsta pasākumu klāsts krīzē cietušo uzņēmēju atbalstam, tostarp dīkstāves pabalstu izmaksa darba ņēmējiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu