Novērtē šo elpu aizraujošo Marsa dziļākā kanjona attēlu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/JPL/UArizona

Marsa izlūkošanas orbitālais aparāts mūs lutina ar elpu aizraujošu augstas izšķirtspējas attēlu, kurā redzams Marsa dziļākais kanjons - “Valles Marineris". 

Attēlā redzamais reģions veido dienvidrietumu daļu “Valles Marineris” gigantiskajai kanjonu sistēmai, kas stiepjas gar Marsa ekvatoru. 

Kā vēstīts izdevumā "Science Alert", attēls tika uzņemts jau 2007. gada jūlijā ar aparāta kameru “HiRISE", un tajā redzami trīs Marsa reljefa veidi - līdzenumi, krāteri un kalnu grēdas. Šīs ainavas ir īpaši interesantas, jo tajās var atklāties tā saucamie straumju kanāli, kas parasti parādās, kad zemu esošs reģions paceļas uz augšu. 

Šie kanāli var veidoties no lielākiem akmeņiem nekā tie, kas atrodas apkārt; tie var būt senu upju straumju gultnes, kuras iecementējuši nogulumi; vai arī kanālos reiz plūdusi lava. Vietām redzami arī līdzenumi ar atsegtiem iežu slāņiem. 

Kamēr slāņains reljefs Marsa kanjonos nav nekas neparasts, nav īsti skaidrs, kādi procesi stāv aiz šīs noslāņošanās. Tiesa, zinātnieki uzskata, ka slāņi līdzenumos sastāv no tiem pašiem materiāliem kā slāņi kanjonos. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu