VID sāk atmaksāt PVN pārmaksu un pieņem iesniegumus dīkstāves pabalstiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zivis. Ilustratīvs foto.
Zivis. Ilustratīvs foto. Foto: Yuri Smityuk/Yuri Smityuk/TASS

Lai operatīvi sniegtu atbalstu uzņēmējiem, kurus var skart Covid-19 krīzes izraisītās ekonomiskās grūtības, Valsts ieņēmumu dienests (VID) šodien sācis pievienotās vērtības nodokļa pārmaksas atmaksu visiem nodokļu maksātājiem, kuri ir deklarējuši nodokļa pārmaksu, informēja VID.

Šodien VID sāk atmaksāt no gada sākuma uzkrājušos nodokļa pārmaksu. Turpmāk pārmaksātā nodokļa atmaksa notiks katru mēnesi līdz šī gada beigām.

Pievienotās vērtības nodokļa pārmaksu atmaksās visiem nodokļa maksātājiem.

Tāpat ir ieviests risinājums, kas nodrošinās pieteikšanos dīkstāves pabalstam. Atbilstoši valdības lemtajam krīzes skarto nozaru uzņēmumi jau šobrīd var pieteikt savus darbiniekus dīkstāves pabalsta saņemšanai. Tas izdarāms, aizpildot veidlapu EDS sistēmā. 

Dīkstāves pbalstu izmaksās konkrētiem darbiniekiem, nevis uzņēmumam. Ar to kompensēs neizmaksātās algas no 14.marta.

Uzņēmēji, kuru darbību ietekmējusi pasaulē valdošā Covid-19 izraisītā krīze, var iegūt informāciju, zvanot uz speciāli izveidotu atbalsta tālruni 67120020, kā arī uzdot savus jautājumus rakstiski VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) sadaļā "Sarakste ar VID". 

Jau ziņots, krīzes skartajiem uzņēmumiem VID piedāvā trīs atbalsta pasākumus - nodokļu nomaksas termiņa pagarinājumu, paātrinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu, kā arī dīkstāves kompensācijas.

Dīkstāves pabalstu sākotnēji saņems ap 73 000 darba ņēmēji transporta un pārvadājumu, viesmīlības, tūrisma un kultūras nozarēs, paredz otrdien, 24.martā, Ministru kabinetā pieņemtie Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie noteikumi par nozarēm, kurām saistībā ar Covid-19 izplatību ir būtiski pasliktinājusies finanšu situācija.  

Atbalsta mehānisms paredz izmaksāt dīkstāves pabalstu iepriekšminēto krīzes skarto nozaru uzņēmumu darbiniekiem. Tiesa, atbalstu saņems tie uzņēmumi no saraksta, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020.gada martā ir samazinājušies vismaz par 50%, salīdzinot ar 2019.gada martu Covid-19 izplatības rezultātā.

Minētie noteikumi izstrādāti, lai noteiktu tās Covid-19 krīzes skartās nozares, kuru strādājošajiem valsts izmaksās dīkstāves pabalstu 75% apmērā no līdz šim saņemtās algas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi. 

Vienlaikus trešdien sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameru darba grupā panākta vienošanās par universālu kritēriju, pie kura pārējās nozares varēs pretendēt uz atbalsta pasākumiem krīzes seku mazināšanai, proti, tas ir apgrozījuma kritums par 30%.  

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) informēja, ka grupas dalībnieki arī vienojušies, ka būs īpaši atbalstāmi uzņēmumi, kam valsts atbalsta pasākumi būs pieejami, ja apgrozījums Covid-19 seku dēļ krities par 20%. "Tie ir eksportējoši uzņēmumi, uzņēmumi ar augstu produktivitāti un augstu atalgojumu darbiniekiem un uzņēmumi, kuri veikuši nozīmīgus ilgtermiņa ieguldījumus pamatlīdzekļos. Būs jāatbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem," informēja finanšu ministrs.

Plānots, ka par trešdien panāktajām vienošanām gala lēmumu ceturtdien vēl pieņems valdība.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu