Latvijā 23 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi, pavisam kopā 244 saslimušie

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Iepriekšējā diennaktī veikti 817 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid19, infekcija apstiprināta 23 cilvēkiem. LV apstiprināti 244 saslimšanas gadījumi, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19 līdz šim kopumā Latvijā veikti 8774 Covid-19 testi.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta, ka stacionāros patlaban ārstējas 16 Covid-19 slimnieki un neviens no viņiem nav smagā stāvoklī.

 

Kā ziņots, epidemiologiem negūstot informāciju par piecu jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 slimnieku inficēšanās gaitu, speciālisti trešdien atzinuši, ka Latvijā ir sākusies Covid-19 transmisija sabiedrībā.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs trešdien preses konferencē uzsvēra, ka šī diena ir nozīmīga ar to, ka pirmo reizi konstatēti pacienti, kuriem nav skaidra epidemioloģiskā saite ar kādu konkrētu saslimšanas gadījumu vai ceļojumiem uz ārzemēm.

Saslimšanas gaita līdz šim nav izsekojama pieciem cilvēkiem, skaidroja SPKC pārstāvis. Šie cilvēki dzīvo Rīgā, tomēr tos nevieno, piemēram, kāda profesionāla darbība. Minēto pacientu vidū ir gan studenti, gan pensionāri, un lielākoties šie cilvēki analīzes veikuši par saviem līdzekļiem.

"Ir pierādījumi, ka koronavīrusa transmisija notiek Latvijā. Šī informācija jāuzņem nopietni. Inficēties var arī sabiedrībā," akcentēja SPKC speciālists.

Turpmākā situācijas attīstība atkarīga ne tikai no pieņemtajiem lēmumiem, bet arī katra cilvēka rīcības ikdienā - galvenais ir sociāli distancēties, pauda Perevoščikovs, uzsverot, ka ar Covid-19 cilvēki var inficēties kā mikroautobusos un veikalos, tā arī citās publiskās vietās.

Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis uzsver, ka Latvija jau ir ieviesusi pasākumus, kurus jāievieš, ja parādās gadījumi ar neskaidru izcelsmi. "Pacientu skaits pieaug vienmērīgi, kas liecina, ka pagaidām pasākumi iedarbojas. Stratēģijai nav jāmainās. Testēšana un izmeklēšana kombinācijā ar pamatīgu distancēšanos," sociālajā tīklā "Twitter" skaidro speciālists.

Dumpis arī uzsvēris, ka saslimstības vecums Latvijā ir līdzīgs kā valstīs, kurās tiek veikta intensīva testēšana arī viegliem simptomātiskiem pacientiem - Dienvidkoreja, Vācija - un liecina par epidēmijas agrīnu stadiju.

Dumpis iepriekš skaidroja, ka vislielākā saslimstība minētajās vecuma grupās novērojama tāpēc ka "vispirms slimo jaunie un kustīgie, kas pēc tam inficē vecākos, mājās sēdošos". Tādējādi eksperts norādīja, ka Latvijas stratēģijas pamatā būtu pastiprināti pievērst uzmanību gados jaunākajiem inficētajiem, kamēr viņi nav paspējuši inficēt seniorus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu