Lietuvas Banka: Atkarībā no karantīnas ilguma valsts IKP šogad varētu sarukt par 3,4% līdz 20,8% (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Atkarībā no koronavīrusa izplatīšanās ierobežošanai Lietuvā noteiktās karantīnas ilguma valsts iekšzemes kopprodukts šogad varētu sarukt par 3,4% līdz 20,8%, ceturtdien paziņoja Lietuvas Banka.

"Karantīnas vidēja termiņa scenārija gadījumā (..) ekonomikas kritums tiek prognozēts vairāk nekā 10% apmērā. Taču, ja ietekme būs īslaicīga, ja karantīna turpināsies orientējoši līdz maija vidum, tad kritums būs 3% līdz 4%. Ja kritums ieilgs [karantīna turpināsies četrus mēnešus], tad samazinājums būs apmēram 21%," sacīja Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks. 

Iepriekš centrālā banka prognozēja Lietuvas ekonomikas pieaugumu šogad par par 2,5%. Pagājušajā gadā Lietuvas IKP kāpums bija 3,9%.

Savukārt Lietuvas valsts eksporta veicināšanas aģentūra "Versli Lietuva" lēš, ka ierobežojošo pasākumu dēļ Lietuvas ražotāju produkcijas eksports šogad var sarukt par 17%, bet pakalpojumu eksports - par 25%.

Jau vēstīts, ka atbilstoši valdības lēmumam no 16.marta, lai ierobežotu koronavīrusa izplatību, Lietuvā ieviesta karantīna.

Lietuvas pilsoņiem aizliegts izbraukt no valsts, izņemot ārvalstīs strādājošajiem, kā arī aizliegts iebraukt lielākajai daļai ārzemnieku. Slēgta lielākā daļa veikalu, izņemot pārtikas veikalus un aptiekas. Aizliegti visi publiskie pasākumi. Tiek ierobežota cilvēku plūsma sabiedriskajā transportā, pārtraukta starptautisko pasažieru vilcienu kustība.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu