Merkele: Vācija ir pret "koronavīrusa obligāciju" ideju (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vācija vēl arvien ir pret tā saukto "koronavīrusa obligāciju" ideju, kas kopīgotu 19 eirozonas valstu parādu, atbildot uz Covid-19 izraisīto krīzi, ceturtdien paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele. 

Runājot pēc savas piedalīšanās Eiropas Savienības (ES) valstu līderu videokonferencē, Merkele noraidīja ierosinājumu par "koronavīrusa obligācijām", kuru atbalsta tādas valstis kā Francija un Itālija.

"No Vācijas puses un citām pusēm mēs pateicām, ka šis nav visu dalībvalstu viedoklis," sacīja Merkele, piebilstot, ka viņa uzskata par "labāko instrumentu" jau pastāvošo Eiropas Stabilitātes mehānismu (ESM).

"Es domāju, ka ar ESM mums ir krīzes instruments, kas paver daudzas iespējas un kas neliek apšaubīt kopīgas, bet arī individuāli atbildīgas rīcības pamatprincipus," piebilda Merkele.

Viņa atzina, ka ES līderi bija apsprieduši, "vai ESM ietver pietiekami daudz iespēju un cik stiprai un ātrai jābūt mūsu atbildei".

Pastāvošais ESM ekonomikas glābšanas fonds ir nepopulārs tādās Dienvideiropas valstīs kā Itālija, jo tas praktiski padara ekonomikas restrukturizāciju par finansiālas palīdzības nosacījumu.

Deviņu ES valstu līderi, tai skaitā Francijas prezidents Emanuels Makrons un Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte, trešdien Eiropadomes prezidentam Šarlam Mišelam  adresētā vēstulē acināja emitēt Eiropas "koronavīrusa obligācijas" koronavīrusa krīzes apkarošanai.

Citas valstis, tostarp Vācija un Nīderlande, ir vairākkārt noraidījušas šo ideju kā pārāk daudz tērējošu ES dienvidu valstu mēģinājumu gūt labumu no zemajām aizņemšanās procentlikmēm, kuras bauda valstis ar sabalansētiem budžetiem.   

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu