Irānā simtiem cilvēku miruši no Covid-19 "ārstēšanas" ar metilspirtu (5)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Irānā vairāki simti cilvēku miruši no metilspirta dzeršanas, domājot, ka tas pasargās no saslimšanas ar jauno koronavīrusu, vēsta aģentūra AP.

Irānas mediji ziņo, ka no indīgās vielas lietošanas līdz šim miruši gandrīz 300 cilvēku, bet vairāk nekā 1000 smagi saindējušies.

Teokrātiskajā valstī alkohola lietošana ir aizliegta, tāpēc grādīgos var iegādāties tikai nelegāli. Irāņi globālās pandēmijas laikā ar lielu neuzticēšanos raugās uz savu valdību, jo tā sākumā slēpa uzliesmojuma apmērus.

Iedzīvotāju vidū populāras kļuvušas dažādas alternatīvas "ārstēšanās" metodes, kas mēdz būt bīstamas vai vienkārši neefektīvas.

Pagaidām zinātnieki vēl nav atraduši zāles pret Covid-19, taču notiek dažādi klīniskie pētījumi, kā arī norisinās darbs pie vakcīnas.

Tomēr Irānā sociālo tīklu lietotāji viens otram pārsūta nepatiesas ziņas par kādu britu skolotāju un citiem cilvēkiem, kuriem it kā esot izdevies izārstēties no vīrusa ar viskiju un medu. Daļa šo ziņu saņēmēju ķeras pie jebkāda veida spirtu lietošanas.

Irānas mediji ziņo, ka Hūzestānas provincē ar smagu saindēšanos hospitalizēti daudzi cilvēki, palielinot veselības aprūpes sistēmas noslodzi laikā, kad tai jātiek galā ar lielu Covid-19 pacientu pieplūdumu.

Irānā metanola ražotājiem saviem produktiem jāpievieno krāsviela, lai to varētu atšķirt no etanola, ko musulmaņu valstī ļauts izmantot brūču tīrīšanai. Daži nelegālā alkohola tirgotāji metilspirtam pievieno balinātāju, lai atbrīvotos no krāsas, un tad to pārdod kā grādīgu dzērienu.

Irānā reģistrēti vairāk nekā 29 000 apstiprinātu saslimšanas un 2200 nāves gadījumu. Tas ir augstākais mirstības rādītājs Tuvajos Austrumos. Starptautiskie eksperti pauž bažas, ka Irānas valdība varētu slēpt patiesos datus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu