Eksperti neizslēdz īres cenu samazināšanos Covid-19 krīzes ieilgšanas gadījumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dzīvoklis jaunai dzīvei
Dzīvoklis jaunai dzīvei Foto: Ieva Čīka / LETA

Pagaidām vēl nav iespējams izdarīt secinājumus par Covid-19 pandēmijas ietekmi uz dzīvokļu īres cenām, taču krīzes ieilgšanas gadījumā iespējama cenu samazināšanās, aģentūrai LETA prognozēja nekustamo īpašumu eksperti. 

Nekustamo īpašumu darījumu starpniecības uzņēmuma "Rent in Riga" mājokļu īres un tirdzniecības speciālists Dainis Sperga pastāstīja, ka patlaban cenu svārstības īres tirgū atbilst sezonālo svārstību līmenim janvārī un februārī. 

"Augustā vienmēr var izīrēt mājokli par kādiem 10% dārgāk nekā citos mēnešos, bet gada sākumā cenas samazinās. Patlaban cenu samazinājums atbilst janvāra līmenim. Kopumā tirgū parādījies daudz agrāk īstermiņa īrei piedāvāto dzīvokļu par zemākām cenām, kas licis arī pārējiem īpašniekiem nedaudz samazināt cenu - līdz 10%," sacīja Sperga. 

Viņš norādīja, ka tirgū parādījušies ap 50 dzīvokļiem, kurus iepriekš īstermiņa īrei caur platformām "Booking.com" un "Airbnb" piedāvāja tūristiem. Sperga norādīja, ka šo dzīvokļu izīrētāji sapratuši, ka šovasar tūristi nav gaidāmi, tāpēc piedāvā dzīvokļus īrei uz gadu par zemākām cenām. Atbrīvojušies arī dzīvokļi, kurus īrējuši "airBaltic" un citos uzņēmumos strādājošie ārzemnieki. 

"Visticamāk, ka tagad kādu laiku īres cenas paslīdēs uz leju. Viss atkarīgs no krīzes ilguma - jo ilgāka tā būs, jo vairāk ietekmēs cenas. Tomēr skaidrs, ka līdz ar krīzes beigām atgriezīsies gan tūristi, gan Latvijas uzņēmumos strādājošie ārzemnieki un cenas izlīdzināsies," stāstīja Sperga. 

Nekustamo īpašumu uzņēmuma "Arco Real Estate" valdes loceklis Māris Laukalējs sacīja, ka no visiem nekustamā īpašuma tirgus segmentiem īres tirgu izmaiņas skars visātrāk. "Jāņem vērā, ka daudzas vecās ēkas centrā pēdējā laikā tika rekonstruētas īres vajadzībām un šos dzīvokļus izmaiņas skars visātrāk. Tāpat izmaiņas skars īstermiņa īres līgumus," norādīja Laukalējs. 

"Arco Real Estate" Īres nodaļas vadītājs Dzintars Bērziņš stāstīja, ka pagaidām nav novērota Covid-19 ietekme uz īres tirgu un arī cenu izmaiņas pagaidām nevar prognozēt, jo nav skaidrības par krīzes ilgumu. 

"Patlaban cenu samazināšanas tendences īres tirgū vēl nav novērotas, ir fiksēti atsevišķi gadījumi, kad tas notiek, bet tur arī ir kādi īpaši apstākļi, iespējams, izīrētāju kredītmaksājumi liek pazemināt cenu. Tomēr gandrīz droši var apgalvot, ka nebūs tā kā 2009.gadā, kad īres tirgu pārpludināja tūkstošiem dzīvokļu un īres cenas jūtami samazinājās," sacīja Bērziņš. 

Viņš piebilda, ka zināmu ietekmi uz tirgu atstās arī iepriekš platformās "Booking.com" un "Airbnb" tūristiem īstermiņa īrei piedāvātie dzīvokļi. "Jāņem vērā, ka šajās platformās dzīvokļus bieži vien piedāvā personas, kuras nemaz nav īpašnieki, bet operē ar diezgan lieliem portfeļiem - līdz pat 50 un vairāk dzīvokļiem. Lai nosegtu izmaksas, šādu portfeļu operatori dzīvokļus ilgtermiņa īrei piedāvās par zemām cenām, pat ar zaudējumiem. Tie, kas ilgtermiņa īrei piedāvās lielus portfeļus pat par pašizmaksas cenu, būs ieguvēji," skaidroja Bērziņš. 

Kopumā tirgū patlaban iestājusies pauze ar gaidām par turpmāko, skaidroja Bērziņš. Viņš pieļāva, ka īres cenas samazinās tie īpašnieki, kurus uz to spiedīs materiālie apstākļi. Savukārt tie īpašnieki, kuriem šādu problēmu nebūs, cenas nesamazinās. 

Nekustamo īpašumu uzņēmuma "Latio" Mājokļu tirdzniecības un īres nodaļas vadītāja Evija Dzenīte pastāstīja, ka pagaidām izmaiņas īres cenās kopumā nav novērotas un grūti prognozēt turpmāko cenu uzvedību. 

"Ir fiksēti atsevišķi gadījumi, kad klienti pieprasījuši izīrētājam samazināt īres cenu, pamatojot to ar ienākumu samazināšanos, bet kopumā situācija tirgū ir nogaidoša. Viss atkarīgs no tā, cik ilgi turpināsies ārkārtējā situācija ar visiem ierobežojumiem. Droši vien, ja situācija ievilksies, īres cenas varētu samazināties," stāstīja Dzenīte. 

Viņa piebilda, ka "Latio" ir novērojis arī iepriekš "Booking.com" un "Airbnb" platformās īstermiņa īrei piedāvāto dzīvokļu parādīšanos vietējā ilgtermiņa īres tirgū. "Skaidrs, ka tūristu vairs nav un jāmeklē klienti vietējā tirgū. Ja pietiekami daudz šādu dzīvokļu tiks piedāvāts vietējā tirgū, var gadīties, ka arī tas var ietekmēt cenu samazināšanos," pieļāva Dzenīte. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu