Par stingrākiem pulcēšanās ierobežojumiem, visticamāk, lems nākamnedēļ (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daina Mūrmane-Umbraško
Daina Mūrmane-Umbraško Foto: Zane Bitere / LETA

Par stingrākiem pulcēšanās ierobežojumiem brīvā dabā valdība, visticamāk, lems nākamnedēļ, sacīja Krīzes vadības koordinācijas grupas vadītāja vietniece un Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Viņa stāstīja, ka piektdien atbildīgās amatpersonas detalizēti diskutējušas par stingrākiem pulcēšanās ierobežojumiem un vienojušās, ka par tiem lems nākamnedēļ kādā no valdības sēdēm. 

Mūrmane-Umbraško skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, lai neradītu neizpratni, kā atbildīgajiem dienestiem uzraudzīt un kontrolēt jaunos ierobežojumus.

"Ļoti labi, ka cilvēki brīvdienās dodas dabā, jo svaigs gaiss ir nepieciešams cilvēku veselībai. Arī uzturoties dabā aicinu cilvēkus ievērot divu metru distanci. Svarīgi ir nedrūzmēties iecienītākajās atpūtas vietās dabā, parkos, lai neapdraudētu viens otra veselību," rosināja Mūrmane-Umbraško.

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) birojā aģentūrai LETA norādīja, ka Veselības ministrijas iesniegtie priekšlikumi tiek apspriesti ekspertu līmenī, darbam notiekot arī brīvdienās. Priekšlikumi izskatīšanai valdībā tiks iesniegti, tiklīdz būs panākta vienošanās par precīzu priekšlikumu redakciju.

Kā ziņots, piektdien veselības ministre Ilze Viņķele (AP) raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja, ka Veselības ministrija (VM) rosinās atļaut pulcēšanos brīvā dabā - tādās vietās kā parki, tostarp dabas parki, pludmales - maksimums diviem cilvēkiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem.

Ministre uzsvēra, ka Ministru kabinets ir gatavs strādāt ļoti operatīvi. "Cilvēki var jau droši sākt gatavoties [..] Negāžamies baros tais populārajās atpūtas vietās," viņa teica.

Veselības ministre iepriekš arī skaidroja, ka valdība būtu gatava ierobežojumus pieņemt arī brīvdienās. "Vilcināšanās ar sabiedrības pulcēšanās ierobežojumiem nebūs," uzsvēra Viņķele.

Ministres padomnieks Edgars Skvariks piektdien sacīja, ka ministrija ir nodevusi priekšlikumus ar premjera rīkojumu izveidotajai darba grupai, un grozījumu redakcija tiek saskaņota.

Komentējot VM ierosinājumu, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) ar padomnieces Beatas Jonites starpniecību norādīja, ka neatkarīgi no ārkārtējās situācijas ierobežojuma apjoma Valsts policija arī turpmāk nodrošinās sabiedrisko kārtību un veiks kontroles pasākumus.

Kā vēstīts, Viņķele ceturtdien žurnālistiem pavēstīja, ka, lai cīnītos ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību, sākts vērtēt iespēju jau tuvākajā laikā ierobežot cilvēku pulcēšanos brīvā dabā.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Ir aizliegti arī visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšana pulcējoties.

Tāpat ir ierobežota neorganizēta pulcēšanās kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī noteikti citi ierobežojumi.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu