Sestdien trīs cilvēki cietuši ugunsgrēkos, bet viens noslīcis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
VUGD automašīna.
VUGD automašīna. Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizvadītajā diennaktī Latvijā notikušajos ugunsgrēkos cietuši trīs cilvēki, aģentūra LETA noskaidroja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Vakar ugunsdzēsēji glābēji devās dzēst 131 ugunsgrēku, vairums jeb 98 no kuriem bija saistīti ar pērnās zāles degšanu.

Ugunsnelaimēs cietuši trīs cilvēki, taču ugunsdzēsēji glābēji vakar no ūdenstilpnes izcēluši vēl vienu cilvēku

Vakar plkst.16.08 saņemts izsaukums uz Ventspils novadu, kur 70 kvadrātmetru platībā degusi saimniecības ēka, šķūnis un pirts. Cenšoties paša spēkiem apdzēst ugunsgrēku, viens cilvēks cieta, un glābēji to nodeva mediķu aprūpē. Ugunsgrēks likvidēts plkst.18.06.

Savukārt plkst.21.56 glābēji devās uz Viļakas novadu, kur 80 kvadrātmetru platībā ar atklātu liesmu dega vienstāva dzīvojamā ēka. Brīdī, kad tur ieradās glābēji, ēkai jau bija iebrucis jumts. No degošā nama pašu spēkiem evakuējušies četri cilvēki, no kuriem divi bija cietuši un tika nodoti mediķu gādīgajās rokās.

Ugunsgrēks tika likvidēts plkst.1.15.

Turpretim noslīkušais cilvēks tika izcelts no grāvja Pļaviņu novadā, un viņa mirstīgās atliekas tika nodotas Valsts policijai.

Kopumā šogad Latvijā reģistrēti 1655 ugunsgrēki, kuros cietuši 73 cilvēki, taču bojā gājušas 29 personas. Tāpat kopš gada sākuma Latvijā noslīkuši 13 cilvēki.

Diennakts laikā Latvijā dzēsti teju 100 kūlas ugunsgrēki

Aizvadītajā diennaktī Latvijā dzēsti 98 pērnās zāles ugunsgrēki, liecina VUGD operatīvā informācija.

Vakar dzēsto kūlas ugunsgrēku skaits kārtējo reizi pārspējis šosezon lielāko vienā diennaktī reģistrēto kūlas degšanas gadījumu skaitu, kas pieaug katru dienu.

Dienestā norādīja, ka lielākā daļa pērnās zāles ugunsgrēku bijuši samērā nelielas platības.

Piektdien ugunsdzēsēji glābēji dzēsuši 75 kūlas ugunsgrēkus, ceturtdien valstī dzēsti 56 kūlas ugunsgrēki, trešdien - 51, otrdien 34, bet pirmdien - 19. Kopumā kopš gada sākuma VUGD speciālisti jau 451 reizi devušies dzēst degošu pērno zāli. 

Tāpat vakar dzēsti septiņi meža ugunsgrēki.

Sinoptiķi jau iepriekš brīdināja, ka sausā un saulainā laika ietekmē šonedēļ Latvijā ievērojami paaugstināsies ugunsbīstamība. Visticamāk, arī nākamnedēļ nokrišņu būs maz vai nemaz, tāpēc gaidāms arvien lielāks kūlas ugunsgrēku skaits, turklāt uguns no kūlas arvien biežāk skars arī mežus.

Ugunsdzēsēji atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un administratīvi sodāma.

Tā apdraud cilvēku īpašumus, veselību un dzīvību. Kūlas dedzināšanas rezultātā izdeg lauki, nodeg ēkas un cieš vai pat iet bojā cilvēki. Kūlas dedzināšana nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai.

Neraugoties uz minēto, pagājušajā gadā Latvijā ievērojami pieauga reģistrēto kūlas ugunsgrēku skaits - valstī tika fiksēti 2900 kūlas dedzināšanas gadījumi, kas ir par 35% vairāk nekā 2018.gadā. Sausās zāles dedzināšanas rezultātā pērn izdega 3253 hektāri zemes, kas ir par 61% vairāk nekā 2018.gadā, kā arī tika iznīcinātas 130 ēkas un būves un cieta 11 cilvēki.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 179.panta 4.daļu par kūlas dedzināšanu piemēro naudas sodu fiziskajām personām no 280 līdz 700 eiro apmērā. Savukārt atbilstoši LAPK 51.panta 2.daļai par zemes apsaimniekošanas pasākumu neizpildīšanu un zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos,

uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 700 līdz 2900 eiro.

Vienlaicīgi VUGD informē, ka atbilstoši ugunsdrošības noteikumiem zemes īpašniekiem jāveic nepieciešamie pasākumi, lai objekta teritorijā nenotiktu kūlas dedzināšana. Par šīs prasības pārkāpšanu VUGD atbilstoši LAPK 179.panta 1.daļai piemēro naudas sodu fiziskajām personām no 30 līdz 280 eiro apmērā, bet juridiskajām personām - no 280 līdz 1400 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu