Skandāls Ukrainā: Zelenska padotā brālis nofilmēts, tirgojot valsts amatus (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: HANDOUT/AFP

Svētdienas pēcpusdienā Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska administrāciju satricināja skandāls: parlamenta deputāts publicēja video, kuros Zelenska administrācijas personāla vadītāja Andrija Jermaka brālis, pēc visa spriežot, pieķerts korupcijā, raksta "Kyiv Post".

Ar slēpto kameru uzņemtos video publicēja Zelenska partijas "Tautas kalps" loceklis Geo Leross, kurš savulaik bija prezidenta padomnieks.

Sociālajos tīklos nopludinātajos video redzams Zelenska padotā Andrija Jermaka brālis Deniss Jermaks. Viņš tajos tiekas ar cilvēkiem, kuri vēlas tikt pie augstiem amatiem valdībā vai arī valsts uzņēmumos un piesola Jermakam atlīdzību, ja viņš palīdzēs tikt kārotajā amatā. Vislielākā interese izrādīta par amatiem "Ukrainas dzelzceļā", Fiskālajā dienestā un Satiksmes ministrijā. 

Andrijs Jermaks paziņojis, ka viņa brālis esot "godīgs cilvēks" un ka viņš lūgšot Ukrainas Drošības dienestu un Nacionālo izmeklēšanas biroju izmeklēt, "kurš pasūtīja" video uzņemšanu. Viņš nenoliedza, ka video redzamais cilvēks ir viņa brālis.

Leross neatklāj, kā ticis pie video. Viņš publicēja vairākus īsus fragmentus, taču raidorganizācijas RFE/RL pētnieciskās žurnālistikas nodaļa paziņojusi, ka saņēmusi no politiķa "ierakstus vairāku desmitu stundu garumā".

Video uzņemti 2019.gadā laikā no augusta līdz oktobrim. Tolaik Andrijs Jermaks bija Zelenska palīgs, kurš atbildīgs par prezidenta komunikāciju ar ārvalstu līderiem, tostarp ASV prezidentu Donaldu Trampu un Krievijas vadoni Vladimiru Putinu. Šī gada februārī Jermaks tika iecelts par Zelenska administrācijas personāla vadītāju.

Viņa brālis Deniss Jermaks ir Ukrainas Nacionālās attīstības biroja priekšsēdētājs. Tā ir 2019.gadā reģistrēta nevalstiskā organizācija, ko Jermaks dibināja kopā ar Andrija Jermaka padoto Serhiju Šumski, kurš nopludinātajos video redzams kopā ar Jermaku. Deniss Jermaks videoierakstos izsakās piesardzīgāk, kamēr Šumskis atklāti runā par kukuļiem.

Deniss Jermaks decembrī pabija prezidenta birojā. Toreiz uz RFE/RL žurnālistu jautājumiem, ko viņš tur darījis, Jermaks atbildēja, ka esot "nodarbojies ar zinātnisko pētniecību" un vēlējies brālim izstāstīt par kādu savu ideju.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu