Neeksperimentē: dezinficēšana, kas var kaitēt mājai un veselībai (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pandēmijas un vīrusu laikā virsmu un roku dezinfekcija ir vitāli svarīga darbība, lai pasargātu sevi no saslimšanas. Viens no labākajiem līdzekļiem cīņā pret vīrusa patogēniem ir spirts, taču, darbojoties ar šo šķidrumu, ir jābūt piesardzīgiem. 

Spirts ir efektīvs līdzeklis virsmu attīrīšanai no gripas vīrusa, un to šajos apstākļos plaši izmanto iekštelpu dezinfekcijai pret Covid-19. Tomēr spirta ķīmisko īpašību dēļ virsmu attīrīšanā ir jāievēro īpaša piesardzība. Lūk, lietas, ko nevajadzētu darīt.

Nejauc spirtu kopā ar balinātāju

Ir vairākas ķīmisku vielu kombinācijas, no kurām vajadzētu izvairīties par katru cenu, un balinātājs ar spirtu ir viena no tām. Tīrā spirtā ir etanols un izopropils, kas, sajaucoties ar balinātāju, rada hloroformu - toksisku savienojumu, kas veido toksiskus un kodīgus izgarojumus. Hloroforma ieelpošana var izraisīt nopietnu kaitējumu centrālajai nervu sistēmai, kā arī aknām, nierēm, izraisīt ādas, plaušu un acu kairinājumu un nelabumu un reiboni.

Nelieto spirtu liesmas tuvumā

Tā kā spirts ir viegli uzliesmojoša viela, ir svarīgi piedomāt par ugunsdrošību. Tāpēc pirms virsmu dezinfekcijas noteikti nodzēs visas sveces un pēcāk nomazgā rokas.

Nelieto spirtu neizvēdināmā vietā

Tā kā izopropilspirts ir gaistoša ķīmiska viela, kas ātri iztvaiko, tas rada potenciāli kaitīgus izgarojumus. Tīrot mājas ar spirtu, noteikti atver logus un izvēdini mājokli.

Spirts nederēs visām virsmām

Tīrs spirts ir labs dezinfekcijas līdzeklis virsmām, tualetēm un pat elektroniskām ierīcēm. Taču pirms tīrīšanas virsmas ir jāsagatavo. Etanols spirtā ir šķīdinātājs - intensīva alkohola ieberzēšana burtiski var iznīcināt lakas vai apdari, radot būtisku kaitējumu mēbelēm vai citām virsmām. Ja izmanto spirtu apstrādātu koka virsmu dezinficēšanā, dari to ļoti uzmanīgi un neberz. Ņem vērā, ka dažu audumu tīrīšana ar spirtu var tos sabojāt. Izvairies ar spirtu dezinficēt smalkus vai sintētiskus tekstila izstrādājumus, piemēram, acetāta, viskozes, vilnas un zīda.

Dezinficējot ar spirtu, ir svarīgi to neatšķaidīt. Spirta efektivitāte mikroorganismu iznīcināšanā strauji pazeminās, atšķaidot to līdz mazāk nekā 50 procentiem. Optimālā spirta koncentrācija, kas nogalina baktērijas, ir no 60 līdz 90 procentiem.

Nedzer to

Tīru spirtu nekādā gadījumā nedrīkst lietot iekšķīgi, proti, dzerot, lai arī kā gribētos "izdezinficēt" savu organismu. Saskaņā ar ASV Nacionālā saindēšanās centra datiem, pat neliels tīra spirta daudzums ir toksisks. Tāpat kā jebkuru citu tīrīšanas līdzekli, spirtu glabā bērniem nepieejamā vietā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu