Kā Covid-19 laikā pabūt ārā, nesastopoties ar nosodījumu? (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Nedēļas nogalē Latvijas sociālos tīklus pāršalca sašutums par lielo cilvēku plūsmu uz populārām pastaigu un dabas baudīšanas vietām. Ja kādā no tām sāk pulcēties daudz ļaužu, ievērot sociālo distancēšanos kļūst grūti vai pat neiespējami. TVNET meklē atbildes, kāda ir pastaigu un dabas baudīšanas etiķete Covid-19 laikā.

Daudzi sociālo tīklu lietotāji norādīja, ka drūzmēšanās - pat ja tā notiek it kā brīvā dabā - ir savtīga un mazina pašizolācijas jēgu.

Mēs visi šādu situāciju piedzīvojam pirmoreiz, tāpēc atgādinām, kādi sociālās distancēšanās noteikumi patlaban ir spēkā.

Patlaban spēkā šādi ierobežojumi, atrodoties publiskās vietās:

  • jāievēro divu metru distance no apkārtējiem (tas attiecas gan uz publiskām iekštelpām, gan publiskām ārtelpām);
  • divu metru distances neievērošana pieļaujama tikai starp ne vairāk kā diviem cilvēkiem, vienas mājsaimniecības locekļiem, vecākiem un nepilngadīgajiem bērniem, ja tie nedzīvo vienā mājsaimniecībā, kā arī starp personām, kas veic darba pienākumus;
  • aizliegti jebkādi publiski pasākumi, sapulces, gājieni un piketi, reliģiskās pulcēšanās un sporta pasākumi telpās.

Ar Covid-19 inficētām personām jāatrodas stingrā izolācijā. No ārvalstīm atbraukušajiem un apstiprinātām Covid-19 slimnieku kontaktpersonām 14 dienas jāpavada pašizolācijā!

Vai drīkst iet pastaigāties?

No vienas puses, šajā laikā labāk palikt mājās. No otras - svaigs gaiss un izkustēšanās nāk par labu veselībai. Ko darīt?

Pašlaik spēkā esošie ierobežojumi neaizliedz doties dabā. Taču jāatceras, ka arī ārpus pilsētas stingri jāievēro divu metru distance no cilvēkiem, ar kuriem nedzīvo kopā!

Grūtības šo noteikumu izpildīt rodas tad, ja liels cilvēku skaits brīvdienās dodas uz vieniem un tiem pašiem dabas objektiem, kā rezultātā nav iespējams nodrošināt divu metru atstatumu. Šī iemesla dēļ AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) nolēma slēgt piecus skatu torņus un purva takas, jo šajos objektos sociālo distancēšanos nav iespējams ievērot.

Foto: AFP/SCANPIX

Bet kā ar šašliku cepšanu draugu lokā?

Daudzi pieraduši brīvdienas pavadīt draugu un paziņu lokā, it īpaši, ja ārā ir jauks laiks. 

Šajā laikā to vislabāk darīt mājinieku lokā, proti, ar cilvēkiem, ar kuriem ikdienā dzīvo kopā. 

Ballītes un pasēdēšanas draugu lokā ir pretrunā ar pašlaik spēkā esošajiem ierobežojumiem. Ja kāds no visiem, pašam to nezinot, būs inficējies ar jauno koronavīrusu, slimība var viegli izplatīties visā kompānijā. Jāatceras, ka vīruss izplatās gaisa pilienu ceļā, tātad arī sarunājoties, sveiciena vietā sabučojoties vai, piemēram, padzeroties no vienas glāzes. Klepojot un šķaudot pilieni nonāk uz virsmām, no kurienes tie var nonākt uz citu cilvēku rokām un novest pie inficēšanās. 

Kamēr ir spēkā sociālā distancēšanās, draugu kopāsanākšanas labāk atlikt uz vēlāku laiku, lai pasargātu gan sevi, gan viņus.

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Sabiedriskā etiķete Covid-19 laikā

Problēmas un neskaidrības par brīvā laika pavadīšanu pandēmijas laikā raksturīgas ne tikai Latvijā. Citās valstīs brīvdienās pārpildīti kļūst parki lielajās pilsētās, piemēram, Londonā vai Sietlā, kur skaļruņos tiek regulāri atskaņoti atgādinājumi ieturēt divu metru distanci. Citviet drūzmēšanās notiek pludmalēs.

Nevadas Universitātes sabiedrības veselības profesors Braiens Labuss uzsver - katru reizi, kad dodies laukā, tas jāuztver kā risks. Taču, pieturoties pie dažiem vienkāršiem nosacījumiem, šis risks var būt pavisam neliels.

"Pastaigājoties vienam pašam vai izvedot laukā suni, inficēšanās riska nav. Par tādu jāsatraucas tad, ja kontaktējies ar citiem cilvēkiem," viņš uzsver.

Tas nozīmē, ka skriešana vai izbrauciens ar velosipēdiem grupās būs jāatliek uz vēlāku laiku, jo ieturēt divu metru atstatumu nebūs iespējams. "Ja skrienot apdzīsi kādu, kas nošķaudīsies, nonāksi saskarsmē ar gaisa pilieniem. Lai arī cik ātri tu skrietu, ātrāks par šķaudienu nebūsi," saka Labuss.

Šajā laikā īpaši jāpiedomā, uz kurieni doties. Dabas taka vai parks var kļūt par potenciālo vīrusa perēkli, ja tur drūzmējas daudz cilvēku. Īpaši tas attiecas uz ieejām vai biļešu kasēm. 

Covid-19 rada arī dažādas nebijušas sociālās dilemmas. Piemēram, kā šaurā veikala ejā palaist garām citu pircēju? Un ko darīt, ja jābrauc vienā liftā ar svešu cilvēku?

Etiķetes eksperte Lizija Posta intervijā raidorganizācijai BBC norāda, ka "šajā laikā uz savām manierēm varam paskatīties no citas puses", taču joprojām spēkā paliek to trīs pamatakmeņi - vērība, cieņa un godīgums pret citiem cilvēkiem.

Paejot citam cilvēkam garām pa šauru ietvi vai veikala eju, ir pieņemami pagriezt prom savu seju. Vai vēl labāk - pašam apstāties, palaist otru garām un tikai tad turpināt ceļu.

Ko darīt tad, ja kāds cenšas iespraukties tev blakus šaurā liftā? Posta norāda, ka viņa pati vai nu "izietu laukā un ļautu šim cilvēkam izmantot liftu", vai arī palūgtu pagaidīt nākamo.

"Tas būs mazliet neveikli, bet domāju, ka cilvēki sapratīs, ka tas ir mēģinājums ievērot noteikumus," skaidro etiķetes speciāliste.

GALERIJA: Covid-19: pasaule pirms un pēc

GALERIJA: Covid-19: kad pasaule paliek uz pauzes 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu