Strādājot paaugstinātas spriedzes apstākļos, mediķiem un policistiem pieejams bezmaksas psiholoģiskais atbalsts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" speciālisti piedāvā attālinātas bezmaksas psiholoģiskā atbalsta konsultācijas medicīnas darbiniekiem un policistiem, kas ir nepieciešamas saistībā ar darbu pastiprinātā, augstas spriedzes un izdegšanas riska režīmā, informēja veselības ministres padomniece nozares politikas plānošanas jautājumos Marta Krivade.

Lai pieteiktos bezmaksas konsultācijām, medicīnas darbinieki vai policisti tiek aicināti zvanīt centra "Skalbes" administratorei darba dienās no plkst.9 līdz 17 pa tālruni 24 551 700. Zvanītājiem tiek garantēta konfidencialitāte.

Pašreizējā situācija valstī un pasaulē jebkuru cilvēku, tai skaitā arī speciālistus, kas ikdienā saskaras ar traumatizējošām, kritiskām un spriedzes situācijām, var skart pastiprināta trauksme, bailes, izmisums un neziņa par nākotni. Šādos brīžos meklēt profesionāļu palīdzību un saņemt psiholoģisku atbalstu vai atbilstošu palīdzību krīzes situācijā ir ne vien dabiski, bet arī nepieciešami un atbildīgi pret sevi, skaidroja Krivade.

Veselības ministrija arī izsaka pateicību SIA "CreaTest", Latvijas Psihologu biedrībai, Latvijas Psihoterapeitu biedrībai un Latvijas Ārstu psihoterapeitu asociācijai par atbalstu koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzē iesaistītajiem darbiniekiem.

Vienlaikus ministrija informē, ka signāli, kas liecina par profesionālu izdegšanu vai psiholoģiskas krīzes iesākumu, ir pastāvīgs nogurums, miega trūkums, nespēja atpūsties pēc darba vai brīvdienās, negatīvas, iracionālas domas par darbu vai savu profesionālo darbību, pārliecības zudums par savām profesionālajām prasmēm un spējām pieņemt lēmumus, sasnieguma sajūtas zudums vai pastiprināta emocionālā spriedze.

Tāpat par nepieciešamību saņemt psiholoģisko atbalstu norāda nospiestības vai piepūles sajūta, ja tā parādās brīžos, kad jāgatavojas darbam, nepatikas un neuzticēšanās sajūta attiecībā pret kolēģiem vai iestādēm kopumā, individuālas pieejas zudums attiecībā pret klientiem vai darba uzdevumu pildīšanu.

Šādiem darbiniekiem ikdienas sarunās bieži "iepeld" arī sarkasms, melnais humors un noniecinoši izteikumi par savu darbu vai klientiem, skaidro Veselības ministrijā.

Savukārt Latvijas iedzīvotāji, kuriem nepieciešams psiholoģiskais atbalsts un krīzes intervence, kā līdz šim var zvanīt uz "Skalbju" diennakts krīzes tālruni 67 222 922, kas ir domāts sakaru operatora "LMT" klientiem, un 27 722 292 "Bite Latvija" klientiem. Tāpat ir pieejams arī atbalsta tālrunis 116006 noziegumos cietušajiem, uz kuru ir iespējams zvanīt no plkst.9. līdz 17. Iespējams arī apmeklēt interneta vietni "

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu