ES paziņo par Covid-19 krīzes palīdzību Balkāniem (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pirmdien pavēstīja, ka piešķirs teju 40 miljonus eiro Rietumbalkānu valstīm palīdzībai cīņā ar Covid-19 pandēmiju, šādu lēmumu pieņemot pēc izskanējušās kritikas, ka ES kaimiņvalstīm nesniedz pietiekamu atbalstu.

Vēl 140 miljoni eiro piešķirti ES programmas "Austrumu partnerība" valstīm - Armēnijai, Azerbaidžānai, Baltkrievijai, Gruzijai, Moldovai un Ukrainai.

Ar šo soli ES arī nostiprina pozīcijas sabiedrisko attiecību laukā pēc Krievijas un Ķīnas palīdzības žestiem valstīm, kas cieš Covid-19 krīzē.

No ES palīdzības 38 miljoniem eiro visvairāk - 15 miljonus eiro - saņems Serbija, kas ir vissmagāk cietusī valsts reģionā.

No esošajām finansējuma programmām 374 miljoni eiro tiks pārvirzīti, lai mazinātu pandēmijas ekonomisko seku smagumu.

Rietumbalkānu valstis varēs arī piedalīties ES kopīgajās iepirkumu programmās, lai iegādātos medicīniskos aizsarglīdzekļus, arī sejas maskas slimnīcu darbiniekiem.

Šis solis tiek sperts pēc asās reakcijas, ko izsauca ES lēmums ierobežot aizsarglīdzekļu eksportu uz valstīm, kas neietilpst ES.

Trūcīgās Balkānu valstis, no kurām vairums uzsākušas sarunas par pievienošanos ES, pauda sašutumu, ka tās atstātas novārtā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu