EK publiskojusi norādījumus medicīniskā aprīkojuma un materiālu ražotājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sejas maska. Ilustratīvs foto.
Sejas maska. Ilustratīvs foto. Foto: Reuters/ScanPix

Lai ražotājiem palīdzētu strauji kāpināt pirmās nepieciešamības medicīniskā aprīkojuma un materiālu ražošanu, Eiropas Komisija (EK) koronavīrusa uzliesmojuma kontekstā šodien publiskojusi norādījumus trīs jomās - masku un citu individuālo aizsardzības līdzekļu ražošana, nenoskalojamu roku tīrīšanas līdzekļu un roku dezinfekcijas līdzekļu ražošana un 3D drukāšanā, pavēstīja EK pārstāvniecības Latvijā pārstāve Kristine Liepiņa.

Viņa atzīmēja, ka tuvākajās dienās būs pieejami arī norādījumi par medicīniskajām ierīcēm. Šo dokumentu mērķis ir arī palīdzēt ražotājiem un tirgus uzraudzības iestādēm pārliecināties, ka šie ražojumi kalpo mērķim un atbilst atbilstošajiem drošuma standartiem.

Liepiņa skaidroja, ka koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 uzliesmojuma apstākļos ir vajadzīga ražotāju pretimnākšana un praktisks ieguldījums. Uzņēmumi ir apliecinājuši solidaritāti un piedāvājuši cits citam sniegt praktiskas un tehniskas konsultācijas, kas palīdzēs kāpināt individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnisko preču ražošanu.

Tādēļ EK kopā ar nozari aktīvi strādā pie tā, lai Eiropas Savienībā (ES) strauji pieaugtu šādu materiālu masveida ražošana, un sniedz vajadzīgos norādījumus, kas to varētu atvieglot.

Preses paziņojumā citēts Iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons, kurš norādījis, ka EK reaģējusi zibenīgi un ir aicinājusi nozari mobilizēties, un visā Eiropā palielināt trūkstošo medicīnisko materiālu un aizsardzības līdzekļu ražošanas jaudas vai izveidot jaunas šo produktu ražošanas līnijas. Bretons atzīmēja, ka daudzos uzņēmumos tas jau tiek darīts, un EK palīdz nodrošināt, ka tas ne tikai tiek darīts ātri, bet arī vienlaikus tiek nodrošināta atbilstība visiem attiecīgajiem drošuma standartiem. 

Savukārt Veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu atzīmēja, ka tā kā trūkst medicīnisko un individuālo aizsardzības līdzekļu, bez kuriem veselības aprūpes darbinieki nespēj veikt vitāli svarīgo darbu, ir būtiski palielināt šo preču piegādes. Šodien izdotie norādījumi ražošanas nozarei palīdzēs to veikt. Cīņā pret koronavīrusu roka jāpieliek ikvienam, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai savu artavu dotu arī ES rūpnieciskie uzņēmumi. 

Liepiņa skaidroja, ka šodienas paziņojums sniedz pārskatu par norādījumiem trijās jomās.

Pirmais vadlīniju dokuments palīdz ražotājiem pirms jaunu produktu importēšanas ES vai jaunu vai pārveidotu iekārtu ekspluatācijas sākšanas novērtēt piemērojamās juridiskās un tehniskās prasības, kas jāizpilda, lai ražotu aizsardzības līdzekļus, piemēram, maskas, cimdus un ķirurģiskos aizsargtērpus, pēc kuriem koronavīrusa uzliesmojuma rezultātā nepieredzēti strauji audzis pieprasījums.

Šodien izdotajās vadlīnijās ir aprakstīts piemērojamais ES tiesiskais regulējums un ražotājiem ir sniegtas norādes par konkrētiem soļiem, kas veicami, lai produktus varētu laist ES tirgū. Dokumentā arī izskaidrota nacionālo iestāžu un jo īpaši tirgus uzraudzības iestāžu loma tajā, kā nodrošināt, ka ES tirgū laistais aprīkojums, kas ražots trešās valstīs, pienācīgi atbilst veselības aizsardzības un drošuma prasībām.

Savukārt otrais vadlīniju dokuments ekonomikas dalībniekiem, arī maziem un vidējiem uzņēmumiem, sniedz norādījumus par tiesisko regulējumu, kas piemērojams, lai ES tirgū laistu dezinfekcijas gēlu uz ūdens un spirta bāzes, proti, Kosmētikas līdzekļu regula vai Biocīdu regula, un par apgalvojumiem par ražojuma īpašībām. Šo norādījumu mērķis ir atbildēt uz jautājumiem, ko EK bieži saņem no kosmētikas un citu nozaru operatoriem, kuri ir cieši iesaistīti ražošanas jaudu palielināšanā vai pielāgošanā šo produktu ražošanai.

Turpretim trešais vadlīniju dokuments sniedz norādījumus par atbilstības novērtēšanas procedūrām, kas piemērojamas 3D drukāšanai un 3D drukā ražotiem produktiem, kurus koronavīrusa uzliesmojuma apstākļos izmantos medicīniskām vajadzībām. Dokumentā ir sīki aprakstīts šiem ražojumiem piemērojamais ES tiesiskais regulējums un minēti tehniskie standarti, uz kuriem ražotāji var balstīties, lai ES tirgū laistu prasībām atbilstošus ražojumus. 

Jau vēstīts, ka Covid-19 upuru skaits Eiropā pirmdien pārsniedzis 25 000, liecina aģentūras AFP apkopotie oficiālie dati.

Eiropā kopumā miruši 25 037 ar Covid-19 inficētie. Vissmagāk pandēmijā cietusi Itālija, kur miruši 10 779, tai ar 7340 nāves gadījumiem seko Spānija. Abas ir pasaulē vissmagāk pandēmijā cietušās valstis un tajās reģistrēti vairāk nekā trīs ceturtdaļas no visiem Eiropas nāves gadījumiem.

Eiropā līdz šim reģistrēti 399 381 inficēšanās gadījumi, un tā kļuvusi par kontinentu, kur jaunā koronavīrusa izplatība ir visstraujākā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu