Orbāns Covid-19 aizsegā vairo savu varu Ungārijā (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ungārijas parlaments pirmdien nobalsoja par ārkārtas pilnvaru piešķiršanu premjerministra Viktora Orbāna valdībai, nenosakot jauno pilnvaru beigu datumu.

Likumprojekts tika apstiprināts ar Orbāna partijas "Fidesz" un tās atbalstītāju balsīm, 137 deputātiem balsojot "par" un 53 "pret". Likumprojekta pieņemšanai pietiktu ar 133 balsīm.

Orbāns pats solījis jaunās pilnvaras izmantot "proporcionāli un racionāli". Savukārt opozīcijas partijas norāda, ka Ungārijas demokrātija "ielikta karantīnā", ziņo raidorganizācija BBC.

"Ārkārtas pasākumi ir saistīti ar pandēmiju, tās novēršanu, tās izskaušanu, kā arī smagajām ekonomiskajām sekām," sacīja valdības pārstāvis Čaba Demeters. "Termiņu šajā situācijā nevar noteikt, jo nav neviena, kurš varētu pateikt, cik ilgiem cīņas mēnešiem mums ir jāgatavojas."

Tas, ka pārvaldei uz ārkārtas pilnvaru pamata nav noteikts beigu termiņš, izsaucis opozīcijas kritiku. Opozīcijas partijas arī vērsušas uzmanību uz to, ka parlamentam netiek dota iespēja balsot attālināti un lēmumus šajā laikā pieņems valdība, vēsta aģentūra AP.

Arī varākas starptautiskās organizācijas paudušas bažas par jauno likumu, kas stājās spēkā otrdien. "Skaidrs, ka valstīm jārīkojas ātri, lai pasargātu savus iedzīvotājus no Covid-19 pandēmijas, un dažreiz var nākties pieņemt neierastus mērus. Taču ārkārtas stāvoklim - lai arī kur un kāda iemesla dēļ tas titku izsludināts - jābūt proporcionālam ar sasniedzamo mērķi, un tam jāpaliek spēkā tikai tik ilgi, cik tas absolūti nepieciešams," norāda Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja vadītāja Ingibjorga Solruna Gisladotira.

Likumprojektā arī ietverti pasākumi pret viltus ziņām, kas varētu pavērt ceļu cietumsodu piespriešanai godprātīgiem žurnālistiem, nobažījušies lēmuma pretinieki. Valdībai lojālajos medijos jau notiek ķengu kampaņa pret neatkarīgajiem izdevumiem, kas atļaujas kritizēt Orbāna valdību.

Pirms balsojuma vairāk nekā 100 000 cilvēku bija parakstījuši petīciju pret šādu soli.

Ungārijā ārkārtas stāvoklis tika izsludināts 11.martā, ņemot vērā ātrumu, ar kādu bija sācis izplatīties koronavīruss. Līdz šim Ungārijā apstiprināti 447 inficēšanās gadījumi, no Covid-19 miruši 15 cilvēki.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu