Covid-19 krīze Latgales tūrisma jomas uzņēmējiem jau radījusi vismaz €600 000 zaudējumus (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns / LETA

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīze Latgales tūrisma jomas uzņēmējiem jau radījusi vismaz 600 000 eiro zaudējumus, liecina Latgales reģiona tūrisma asociācijas "Ezerzeme" veiktā aptauja.

Biedrība ir veikusi tūrisma nozares pārstāvēto uzņēmumu aptauju, lai apzinātu situāciju Latgalē un iegūtos datus un uzņēmēju ieteikumus situācijas risināšanai nosūtītu tālāk Ekonomikas ministrijai.

Pašlaik atbildes uz aptauju ir snieguši vairāk nekā 80 tūrisma pakalpojumu sniedzēji, pārstāvot visus Latgales reģiona novadus. No visiem aptaujātajiem 40% ir izmitināšanas uzņēmumi, 15% ir ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, 15% ir muzeji un privāto kolekciju īpašnieki, 15% - aktīvās atpūtas uzņēmumi, bet atlikušie 15% ir apskates saimniecības un objekti, kā arī pasākumu organizatori un tūrisma informācijas ieguves punkti.

Tūrisma un izklaides pakalpojumu sniedzēju zaudējumi, kas skar rezervāciju, aktivitāšu un pasākumu atcelšanu sasniedz 600 000 eiro, neskaitot darbinieku atalgojuma izmaksas, uzturēšanas izmaksas un citus ar pamatdarbības nodrošināšanu saistītus izdevumus, secināts aptaujā. Vienlaikus asociācija norāda, ka šī summa tikai daļēji atspoguļo zaudējumus Latgales tūrisma nozarē un vietējā ekonomikā kopumā, bet tajā pašā laikā skaudri parāda situācijas progresējošo līkni kopumā.

Mazliet vairāk par 22% no aptaujātajiem uzņēmumiem nav sākuši aktīvo tūrisma sezonu un ir neziņā par to, kā izvērtīsies situācija tuvāko mēnešu laikā. Uzņēmēji finansiālās krīzes mazināšanai aicina pagarināt aizdevumu atmaksas termiņus, sniegt atbalstu darbinieku uzturēšanā, atcelt komunālo maksājumu un īres maksājumus. Visi aptaujātie uzņēmumi maksimāli mēģinot saglabāt esošās darba vietas, bet atzīst, ka bez valsts atbalsta tas nebūs iespējams.

Lielākie cietēji no šīs situācijas ir pilsētu viesnīcas, ēdināšanas uzņēmumi un izklaides pakalpojumu sniedzēji, norāda asociācija. Lauku apvidos ir vairāk ģimenes uzņēmumu, kam tūrisms ir papildu nozare. Vairāk nekā 60% no aptaujātajiem ir daļēji vai pilnībā slēguši savu darbību.

LETA jau ziņoja, ka Ministru kabinets ceturtdien, 26.martā, lēma dīkstāves pabalstus izmaksāt visu uzņēmumu darba ņēmējiem, ja Covid-19 radītās krīzes dēļ uzņēmumam būtiski sarucis apgrozījums.  

Krīzes skarto nozaru darba ņēmējiem valsts izmaksās dīkstāves pabalstu 75% apmērā no līdz šim saņemtās algas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi.

Kopumā Covid-19 radīto negatīvo seku mazināšanai valsts līdz šim lēmusi atvēlēt tuvu trim miljardiem eiro.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu