Covid-19: "Īstermiņa krīze" ekonomikā nozīmē ko citu, nekā to saprot sabiedrība (43)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis
Eiropas Komisijas izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis Foto: Paula Čurkste/LETA

Veselība, transporta kustība un ekonomika ir tie trīs pīlāri, par kuriem spriež Eiropas Komisijā, lai pārvarētu Covid-19 krīzi, tā šovakar LTV raidījumā "Viens pret viens" izteicās Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas vietnieks Valdis Dombrovskis.

Redzot situāciju Eiropā, Dombrovskis norādīja, ka EK koordinē medicīnas iekārtu un cita veida palīdzības iepirkumus, tie notiek paātrinātā procedūrā.

Transporta plūsma šobrīd ES ir normalizēta, visu veidu preču plūsma ES iekšienē nu jau notiek koordinēti pa "zaļajiem koridoriem". Jautājums par garajām rindām uz valstu robežām vairākas dienas bijis EK darba kārtībā, nosaucot Polijas robežu slēgšanu par sliktu piemēru. 

Dombrovskis arī skaidroja, ka izskanējušais apzīmējums “īstermiņa krīze”, kas tiek minēta Covid-19 pandēmijas sakarā, ekonomikā nozīmē ko citu, nekā to saprot cilvēki.

“Baidos, ka te varētu būt terminoloģijas nesakritība starp to, ko saprot ar “īstermiņa” ekonomikā, un ko ar “īstermiņa” saprot plašāka sabiedrība. Dombrovskis skaidroja, ka ekonomisko situāciju noteiks tas, cik ātri izdosies ierobežot pandēmijas izplatību. Jo ātrāk tas izdosies, jo ātrāk varēs atcelt dalībvalstu noteiktos ierobežojumus. Jo ātrāk varēs atjaunoties ekonomiskā izaugsme. "Mēs ceram, ka tas varētu būt viena, dažu mēnešu jautājums. Savukārt ekonomikā par klasisko “īstermiņu” tiek uzskatīts viens gads."

Pašreizējā situācijā valstīm ir ļauts izmantot vairāk līdzekļu krīzes mazināšanai, lai pēc iespējas saglabātu uzņēmējdarbību, atbalstītu to, piemēram, kā Latvijā, ieviešot dīkstāves pabalstus dažādām strādājošo kategorijām, tā norādīja Dombrovskis. Katra dalībvalsts var izvērtēt savas vajadzības specifiskajā situācijā. Cik procentus no IKP tas izmaksās, viņš atteicās minēt, atgādinot, ka nav zināms, cik ilga būs Covid-19 krīze. 

EK jau īstenojusi virkni pasākumu - investīcijas, elastīgu pieeju ES fondiem (novirzot tos krīzes vairāk skartajai nozarei, piemēram, LDz plānoto naudu), papildu kreditēšanas iespējas - tam ir mobilizēti 93 miljardi eiro no Eiropas stabilitātes mehānisma.

Uz uzņēmēju pārmetumiem, ka EK atbalsta procedūras ir lēnas un birokrātiskas, Dombrovskis atkārtoja, ka nu dažādi saskaņojumi notiekot burtiski dažu dienu laikā.

Eiropas Komisija arī šobrīd lielākoties strādā attālināti - tikšanās, sanāksmes notiek telekonferenču vai videokonferenču veidā; arī citi Latvijas pārstāvji ir veseli, atklāja Dombrovskis.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu